De World’s 50 Best Restaurants

dinsdag, 30 april, 2013 - 09:30

El celler de can roca in Girona is de grote winnaar en stoot Noma van de troon. Dit betekent dat Catalonië opnieuw aan de culinaire top van de wereld staat. Het restaurant wordt uitgebaat door de broers Roca, staat al jaren in de top tien en heeft sinds 2009 drie Michelinsterren. Restaurant Noma uit Kopenhagen zakt dus naar de tweede plaats en Osteria Francescana uit Italië sluit de top 3 af.

België doet het niet slecht, het Hof van Cleve wint dit jaar 17 plaatsen en staat nu op een welverdiende 25ste plaats. Ook de jonge Belgische garde is bezig aan een opmars, Ze halen niet de top vijftig, maar worden getipt in de ‘schaduwlijst’ van 50 tot 100. Kobe Desramaults van In de Wulf in Dranouter stond vorig jaar op 92 en stijgt nu naar 72 en Gert De Mangeleer van Hertog Jan in Brugge komt binnen op de 78ste plaats.

Minder goed nieuws voor Nederland want Sergio Herman met zijn restaurant Oud Sluis krijgt klappen, hij zakte 14 plaatsen en komt daarmee op de 35ste plaats terecht. Nog een opvallende daler in de lijst is The Fat Duck van spektakelchef Heston Blumenthal, hij moet zijn jarenlange plaats in de top 3 afstaan en strandt dit jaar op de 33ste plaats.