Delhaize Biggest Cooking Event met Wout Bru

vrijdag, 22 november, 2013 - 14:37

 

Het evenement vond plaats op de Brusselse Heizel, en om stipt 17:00 werden we verwelkomd in een grote hal waar elke kooklustige zijn foodie-hart kan ophalen aan tal van standjes met gratis proevertjes, leuke wedstrijden en natuurlijk met een passend aperitiefje bij de hand. Ook de mooie caravan van Delhaize is present, waarmee Jeroen De Pauw het land mee doortrekt, op zoek naar de oorsprong van de terroirproducten van Delhaize.

 

Frisse verschijning en presentatrice van de avond Cath Luyten verwelkomt ons, en maant ons nog even aan om de handen te wassen en een laatste toiletbezoekje te doen voor we om 18:00 uitgenodigd worden in de grote kookarena. Een gigantische ruimte, met maar liefst 100 kookeilanden, waar we per 2 aan kunnen aanschuiven. Op het werkblad lonken fonkelnieuwe state-of-the-art keukentoestellen van Kitchen Aid en AEG, en tal van overheerlijke producten waar we straks mee aan de slag zullen gaan.

Onder luid applaus wordt ook onze chef van de avond voorgesteld: Wout Bru! Wout Bru neemt plaats, naast zijn sous-chef Cath Luyten, op het grote podium voor de kookeilanden. Op grote schermen kunnen we ook alles goed volgen, fijn! Het menu: als hoofdgerecht hoevekip met dragon, crème van pastinaak en een crumble van spek, en als dessert île flottante dat we zullen klaarmaken in de stoomoven, spannend!

Wout zal ons stap voor stap begeleiden, en gelukkig maar, want echt heel gemakkelijk ziet het er niet uit. Maar we zijn er natuurlijk om bij te leren! En achteraf gezien valt het allemaal reuze mee hoor.

We beginnen met het hoofdgerecht. Daarvoor moeten we de hoevekip pocheren in kippenbouillon, waar we enkele smaakmakers aan toevoegen. Het volledig recept kan je trouwens hier nalezen. We bereiden de groenten op verrassende nieuwe manieren (crème van pastinaak, kort geblancheerde blaadjes spruitjes,…) en warmen daarbij aardappelpuree met olijfolie die Wout Bru voor Delhaize ontwikkelde.

We koken aan een stevig tempo voort, maar gelukkig zijn Wout en Cath daar om ons goed te begeleiden. Er gaat heel veel werk en liefde in het dragon-roomsausje, en er wordt duchtig gemalen met de keukenrobots voor de crumble van spek. Ondertussen lopen er sous-chefs voor ons rond in gele schort die een oogje in’t zeil houden, en ons verlossen van de afwas, ook best wel eens fijn! Er stijgt serieus wat stoom op van de verschillende kookeilanden, niet enkel van de vele kookvuren, maar ook van de vele koks die puffen en zweten om alles netjes klaar te krijgen. Een dame was iets te enthousiast geweest met het toevoegen van room aan haar aardappelpuree, maar Wout Bru ‘to the rescue’, en hij biedt de dame een deel van zijn aardappelpuree aan, sympathiek!

Dan is het tijd om ons gerechtje mooi te dresseren. Wij volgen nauwgezet Wout’s voorbeeld, en zijn best tevreden over het resultaat:

En nog belangrijker natuurlijk: we proeven meteen, en het smaakt overheerlijk! Dit wordt een toppertje voor de feestdagen! En aan de reacties van de koks rondom ons te zien: niet alleen aan onze feesttafel. Wie de hoevekip met dragonsaus zelf ook eens wilt klaarmaken, je kan het recept hier vinden.

Na alles op te smikkelen, zet Wout ons terug aan het werk, want er moet ook nog een dessertje gemaakt worden! Wout heeft gekozen voor een klassieker, île flottante, maar dan op een orginele manier klaargemaakt: in de stoomoven. We maken eerst een heerlijke vanillesaus, met héél veel vanillestokjes in. Bij sommige mensen loopt het fout, en klontert de saus. Maar Wout Bru geeft de handige tip om de saus te zeven, zodat alle klontertjes achterblijven in de zeef. Het eiwitschuim kloppen we op in de keukenrobot, en wordt dan door de sous-chefs in de stoomoven gezet. Afwerken doen we met een karamelsaus, waarbij het een en ander wel eens durft mis te lopen, met heel wat verbrande pannen karamel tot gevolg, arme afwassers! Maar er is genoeg voor iedereen, en we eten het mooie dessertje met veel smaak op. Het recept van de île flottante kan je hier vinden.

Nagenieten en nakeuvelen kan nog met een tasje koffie in de ontvangstruimte en voor wie nog een gaatje zou hebben, met proevertjes van de sponsors. Wout Bru laat zich ook nog zien, en gaat gewillig op de foto met zijn vele fans. Tevreden en zeer voldaan keren we naar huis, met nog een goed gevulde goodie-bag, met dank aan Delhaize!

Alle foto’s en info over het Delhaize Biggest Cooking Event, editie 2013 vind je hier.