Desserts zonder suiker in De MeesterBakker

Desserts zonder suiker in De MeesterBakker
woensdag, 23 mei, 2012 - 11:11

Voor Ellen, Lindsay, Jurgen, Elke en Nancy, de 5 amateurbakkers die nog overblijven in De MeesterBakker, belooft aflevering 8, op woensdag 23 mei 2012, helemaal anders te worden. Geen mierzoete taarten, koekjes en cakes op het programma, maar wel drie volledig suikerloze opdrachten.  

De MeesterBakker-kandidaten moeten bewijzen dat je even lekkere gebakjes kan maken met stevia als met traditionele suiker. Deze natuurlijke zoetstof wordt in Zuid-Amerika al eeuwenlang gebruikt, maar is sinds een aantal maanden ook in Europa toegelaten. Het product bevat geen calorieën noch koolhydraten waardoor het uitermate geschikt is voor mensen met diabetes. 

Voor Elke is dit een kolfje naar haar hand: haar partner lijdt immers aan suikerziekte. De andere kandidaten beseffen dat werken met stevia geen makkie is. Vooral de dosering speelt hen daarbij parten. Bernard licht toe: “Om 200 gram suiker te vervangen heb je anderhalve gram stevia nodig.” Bovendien heeft stevia een wat bittere bijsmaak. Die moeten de kandidaten op één of andere manier compenseren…

Natuurlijk kan je ook helemaal zonder suiker stevig aan het bakken slaan. Voor de technische proef staat deze week dan ook pizza op het menu. Redenen genoeg voor stresshandjes bij de bakkers, want werken met een echte Italiaanse houtoven, daar hebben ze geen ervaring mee. Bovendien maken de kandidaten ook een hartig gebak. De meerderheid gaat voor quiche, terwijl Lindsay pizzamuffins kiest en Elke dan weer kippenworstenbroodjes voorschotelt.