Door de crisis eten we terug ambachtelijk
Dat zegt Anneke Geyzen, onderzoekster aan de Vrije Universiteit Brussel. De historica analyseerde culinaire artikels en receptenrubrieken uit drie vrouwenmagazines uit de periode 1945-2000; De Boerin/Bij de Haard/Eigen Aard, Stem der Vrouw en Het Rijk der Vrouw. "In deze periode was het crisiselement de rode draad bij het oprakelen en vormgeven van zogenaamde 'tradities' en 'grootmoeders keuken", klinkt het. De moeilijke naoorlogse jaren, economische crises en verscheidene politieke impasses hadden veel invloed op artikels en recepten in de vrouwenmagazines. Tijdens economische crises voerde de overheid een landbouwpolitiek om de eigen productie te promoten en import tegen te gaan, aldus de onderzoekster. Op die manier ontstond in jaren 60 ook het gerecht 'asperges op Vlaamse wijze'. Tijdens de economische terugval van de jaren 1970 werd er in vrouwenmagazines dan ook campagne gevoerd voor vertrouwde smaken en recepten van bij ons. Het aantal verwijzingen naar buitenlandse recepten nam in die periode bovendien aanzienlijk af. Andere factoren die een verlangen naar vertrouwde smaken aanwakkeren, zoals economische en politieke crises, brengen onzekerheden met zich mee en op culinair vlak wordt dat vertaald in termen als 'op ambachtelijke wijze' of 'op grootmoeders wijze', luidt het.