Dries Botty wint Belgische finale Diageo Reserve World Class 2016

woensdag, 1 juni, 2016 - 10:57

Nadat hij de vorige jaren reeds meermaals een ereplaats wist weg te kapen, was voor Dries Botty van The Dirty Rabbit gisteren eindelijk het hoogste schavotje weggelegd. Hiermee volgt hij Jurgen Nobels op en zal België in september dus vertegenwoordigen op de grote, internationale World Class finale in Miami.

Onder de twaalf finalisten telden we maar liefst 6 barmannen uit het Antwerpse: Naushad Rahamat (Cocktails at Nine), Lou Claessens (Jones & Co), Didier Van den Broeck (Dogma), Dries Botty (The Dirty Rabbit), Bassche Didden (Dogma), Andres Claeys (Tapa Bar). Verder was ook Knokke met Ran Van Ongevalle (The Pharmacy), David Lebeer (The Pharmacy) en Patrick Vercambre (The Palace), Brussel met Alexis Mosselmans (Jealousy) en Karim Britel (Le Stoefer) en Blankenberge met Jasper Permentier (L’Aperau) vertegenwoordigd.

Het was de taak van de jury, bestaande uit Spike Marchant (Global World Class Ambassador), Jurgen Nobels (Belgisch winnaar World Class 2015), Rolf Schollaert (Cocktail influencial), Nick Bril (Chef, DJ), Carl Van Droogenbroeck (Diageo Brand Ambassador) en Stephanie Jordan (Tanqueray Global Brand Ambassador), om de kandidaten tijdens de verschillende opgelegde ‘Challenges’ te beoordelen en dit zonder zich te laten beïnvloeden door de talrijk opgekomen schare supporters.

De wedstrijd werd afgetrapt met challenge 1, getiteld ‘Liquid Mastery’, een theoretische proef waarbij de algemene kennis omtrent de Reserve Brands door middel van 50 vragen op de proef werd gesteld. Tijdens challenge 2, ‘The Thinking Drinker’, werden de smaakpapillen van de finalisten getest. Tijdens deze ronde moest men de basis spirits uit twee cocktails herkennen, gevolgd door twee whiskies uit het Reserve gamma en twee sapjes.

Tijdens de derde ronde, genaamd ‘The Travelling Bow Tie’, mochten de kandidaten voor de eerste keer zelf vol aan de bak en werd van hen verwacht twee cocktails te presenteren. Een eerste cocktail gebaseerd op hun persoonlijke verhaal, de tweede met Miami als interpretatie.

De vierde proef, ‘Juleps from Mars’, was slechts weggelegd voor de sterkste 6 van de barmannen: David Lebeer, Bassche Didden, Dries Botty, Ran Van Ongevalle en Naushad Rahamat. Zij kregen de kans om de jury te overtuigen met hun twist op een klassieke Mint Julep op basis van Bulleit Bourbon of Rye.

Traditiegetrouw wordt het deelnemersveld voor de laatste ronde uitgedund tot de 3 strafste kandidaten. Van de numerieke overmacht uit ’t Stad was plots niets meer te merken. Knokke vaardigde met Ran Van Ongevalle en David Lebeer twee potentiële winnaars af, Antwerpen met Dries Botty slechts eentje. Maar laat het wel net die laatste zijn die tijdens de ‘Need for Speed’ challegenge zowel jury als publiek het meest wist te verbluffen.

Proficiat Dires! Op naar Miami.