Een goede balans in een gerecht
Smaken zijn een belangrijke factor bij het genieten van eten. Een goede combinatie van smaak en geur zorgen er voor dat we kunnen genieten van een maaltijd.
Er zijn 5 basissmaken zijn:
Zout: natriumchloride uit de voedingsmiddelen zelf en toegevoegde zoutkristallen.Zuur: citroen- of appelzuur uit fruit, azijnzuren of melkzuren uit producten als yoghurt en kaas. Zuren stimuleren ook de speekselproductie en bevorderen dat 'het water je in de mond loopt'.Zoet: natuurlijke suikers uit planten en melk alsook de toevoeging van suiker, fructose of honing.Bitter: deze smaak kan je vooral terugvinden in andijvie, spruiten, witloof, thee en koffie. Zout gaat de bitterheid tegen en zwakt deze smaak af. Als er iets te bitter is in je gerecht kan je het dus alsnog goed trekken door een snuifje zout toe te voegen.Umami: Japanse term voor de hartige smaak. Deze duid een bouillonachtige, afgeronde, mondvullende smaak aan. Deze stof is vooral aanwezig in vleesbouillon, sojasaus, oude kaas, paddenstoelen en tomaten.