Een nieuw seizoen Keuken van Sofie

donderdag, 21 augustus, 2014 - 12:56

De gastvrouw ontvangt tal van interessante souschefs in haar keuken die ze in de loop van de week, tussen het koken door, beter leert kennen. In willekeurige uitzendvolgorde passeren onder meer Stanny Crets, Alex Callier en Jelle Cleymans de revue. Sofie start het nieuwe seizoen met JIM-VJ en presentatrice Eline De Munck.

Sofie Dumont: “Ik ben blij dat ik de kijker opnieuw kan verwelkomen in mijn keuken. Er staan weer veel uiteenlopende, lekkere gerechten én gasten op het menu (lacht). En de gasten mogen dan wel wekelijks veranderen, de basisingrediënten blijven altijd dezelfde. Elke keer gaan we voor smaakvol, ondeugend, pikant en plezierig in De Keuken van Sofie.”

Sofie kookt samen met Eline De Munck

De eerste gast die zich achter het kookfornuis waagt, is de energieke spring-in-‘t-veld Eline De Munck. Een week lang komt ze bewijzen dat ze naast talent voor presenteren bij JIM, acteren en zingen ook over een – weliswaar zeer bescheiden - kooktalent beschikt.

Eline De Munck: “Oké, ik geef toe, ik ben niet echt een keukenprinses. Maar ik heb de microbe toch wel een beetje te pakken gekregen tijdens de opnames van De Keuken van Sofie. Het was super om samen met Sofie te koken. Ze heeft me zelfs geleerd hoe een perfecte, overheerlijke chocolademousse te maken, echt een topkokkin!”

Op maandag brengt Sofie haar gast terug naar de keuken uit grootmoeders tijd. De allereerste souschef van Sofie wordt nostalgisch van frikadellen met peren en nieuwe patatjes. Op maandag 25 augustus tracht Sofie het gerecht voor Eline na te maken zoals vroeger, toen ze deze ‘gouwe ouwe’ at op zondag na het ravotten bij de scouts. Op dinsdag gaat Sofie de uitdaging aan met de smaakpapillen van haar gast door te werken met ingrediënten die ze liever mijdt. Eline staat open voor de meest extreme culinaire ervaringen, van klaargemaakte ingewanden tot gegrilde insecten. Waar ze verwonderlijk wel van gruwt, zijn koteletten. Op dinsdag 26 augustus hoopt Sofie dat Eline de kotelet met een Oosterse twist in haar lijstje van ‘Not’ naar ‘Hot’ zal verplaatsen.

Op woensdag 27 augustus maakt Eline samen met Sofie haar lievelingsgerecht klaar. Volgens de blonde presentatrice gaat er niets boven een fris en gezond slaatje. Sofie combineert een mengeling van diverse slasoorten met de frisheid van daikon of witte rammenas. Ze bereidt die met een heerlijk gebakken zalm en werkt af met een sesamkorst en wasabimayonaise. Voor Eline is het resultaat een reden om volledig uit haar culinair dak te gaan. Op donderdag 28 augustus gaan de dames de exotische toer op. Als tiener ging Eline vaak op reis met haar ouders naar Italië, waar ook haar favoriete culinaire reisherinnering ligt: een pasta in papillot. De versie van Sofie, met zelfgemaakte pesto en fijne pancetta, brengt Eline niet alleen terug naar Italië, maar doet haar ook beseffen dat ze onlangs de verjaardag van haar mama vergat. Om het goed te maken, belooft ze Sofie plechtig dit gerecht ook eens voor haar mama te bereiden. 

Vrijdag blijft naar goede gewoonte de dag van de zoete zonde in De Keuken van Sofie. Eline maakt van de gelegenheid gebruik om uit de biecht te klappen en praat voor het eerst over haar acute verslaving aan chocolade. Afkicken is op vrijdag 29 augustus echter niet aan de orde want Sofie verklapt haar geheim van een perfecte chocolademousse, afgewerkt met goudbruin gebakken abrikozen en knapperige amandel frosties. De afwerking met rum en slagroom maken er een onvergetelijk genotsmoment van waar zelfs Eline even stil van wordt.

De Keuken van Sofie, elke avond om 18u05 vanaf 25 augustus

en alle recepten bij VTM Koken natuurlijk