Een propere keuken - de gootsteen

maandag, 27 februari, 2012 - 17:22

De gootsteen schoon schrobben

Wat heb je nodig? Natriumbicarbonaat, verstuiver, sponsje, azijn, citroensap.

Strooi natriumbicarbonaat over het aanrecht en de gootsteen. Met een verstuiver of met een sponsje breng je wat water op het goedje aan. Laat het papje even inwerken. Veeg dan al het vuil van de gootsteen, spoel af en wrijf schoon. Voor de hardnekkige vlekken in je gootsteen gebruik je een mengseltje van 2dl witte azijn, 2dl citroensap en 1dl water. Aanbrengen op de vlekken en goed laten inwerken. Dan schrobben en afspoelen.

Roestvlekken in de gootsteen verwijderen

Wat heb je nodig? Borax, azijn, spons.

Roestvlekken in de gootsteen zijn een vaak voorkomend fenomeen. Geef roest niet de kans om zich vast te zetten, maar verwijder de vlekken zo snel mogelijk. Als dit klusje al een tijdje is blijven liggen, is volgende methode zeer effectief. Maak een papje van boraxpoeder en azijn. Zorg ervoor dat het niet te lopend is. Breng het papje aan op de roestvlek en laat even inwerken. Vervolgens goed wrijven met een sponsje en afspoelen. De gootsteen is weer zo goed als nieuw.

De kraan

Wat heb je nodig? Keukenpapier, azijn, wattenstaafjes, bleekwater, plastieken zakje, elastiekje, naald.

Om de kalksporen rond en op de kraan en in de gootsteen te verwijderen gebruik je azijn. Drenk een stuk keukenpapier in azijn en wikkel dat rond de basis van de kraan. Laat het een paar uurtjes inwerken, als het nodig is zelfs een hele nacht. Met een wattenstokje gedrenkt in bleekwater, behandel je de mond van de kraan. Als de toestand ook daar erg is, kan je aan de mond van de kraan een kwartier lang een kommetje met wat bleekwater houden. Net als bij de douchekop in de badkamer kan je ook hier in azijn gedrenkt huishoudpapier rond de mond van de kraan wikkelen. Daar doe je een plastieken zakje rond dat je met een elastiekje op z’n plaats houdt. Laat het een ganse nacht intrekken en de volgende morgen kan je de kalkresten gemakkelijk met een sponsje verwijderen. Met een naald kan je alle gaatjes schoonmaken.

De afvoer

Wat heb je nodig? Soda.

Strooi twee handvollen soda over het afvoerputje. Giet er langzaam heet water over, zodat soda en water door de afvoerpijpen lopen. Doe dit één keer per maand. Hiermee los je alle vettigheid in de leidingen op en raakt de gootsteen niet verstopt. Voor afvoerbuizen van kunststof moet je wel opletten. Gebruik dan geen heet water, maar laat het afkoelen tot ongeveer 60 °C.

 

Om de kalksporen rond en op de kraan en in de gootsteen te verwijderen gebruik
je azijn. Drenk een stuk keukenpapier in azijn en wikkel dat rond de basis
van de kraan. Laat het een paar uurtjes inwerken, als het nodig is zelfs een hele
nacht. Met een wattenstokje gedrenkt in bleekwater, behandel je de mond van
de kraan. Als de toestand ook daar erg is, kan je aan de mond van de kraan een
kwartier lang een kommetje met wat bleekwater houden. Net als bij de douchekop
in de badkamer kan je ook hier in azijn gedrenkt huishoudpapier rond
de mond van de kraan wikkelen. Daar doe je een plastieken zakje rond dat je
met een elastiekje op z’n plaats houdt. Laat het een ganse nacht intrekken en de
volgende morgen kan je de kalkresten gemakkelijk met een sponsje verwijderen.
Met een naald kan je alle gaatjes schoonmaken.