Een propere keuken - het fornuis

maandag, 27 februari, 2012 - 15:58

Een vies fornuis proper maken

Wat heb je nodig? Huishoudhandschoenen, biologisch waspoeder, microvezeldoekje, citroensap.

Je trekt best je rubberen handschoenen aan als je met dit karweitje begint. Strooi biologisch waspoeder rond de vuurelementen en doe er vervolgens warm water op. Maak een papje van het waspoeder en water, waarmee je het gasfornuis goed bedekt. Twintig minuten laten intrekken en ten slotte schoonvegen met een zacht doekje en water. Om het geheel af te maken knijp je het sap van een halve citroen uit op het schone fornuis en verspreid je het goed. Het ruikt niet alleen lekker, het ontvet tegelijkertijd. Je fornuis gaat er bovendien onwaarschijnlijk fel van blinken.

 

Hardnekkige etensresten

Wat heb je nodig? Aluminiumfolie of natriumbicarbonaat en katoenen doek.

Hoe langer etensresten op je kookplaten en fornuis blijven kleven, hoe moeilijker het is om ze eraf te halen. Eigenlijk moet je ze dus altijd meteen verwijderen.
Als er toch vergeten etensresten zijn blijven plakken, bestaan er twee manieren om die te verwijderen.
Eerste mogelijkheid: neem een stuk aluminiumfolie en verfrommel dat tot een prop. Maak nu draaiende bewegingen over de kookplaten. Zo wordt het vuil letterlijk weggeschuurd.
Tweede mogelijkheid: strooi flink wat natriumbicarbonaat in een teiltje met warm water. Stop een katoenen doek in dit sopje en veeg stevig over het fornuis.

 

Vettige gaspitten weer doen blinken

Wat heb je nodig? Waspoeder, afwasborstel.

Strooi waspoeder in goed warm water. Leg er de vettige gaspitten in. Laat tien minuutjes weken. Veeg dan met de afwasborstel over de pitten terwijl ze nog in het sopje liggen. Het vuil is al losgeweekt en komt gemakkelijk van de gaspitten af. Goed schrobben en afdrogen. Als je gaspitten weer blinken, is je klusje geklaard. Je kan op deze manier alle echt vettige attributen uit de keuken proper en blinkend krijgen.