Een propere keuken - koelkast en diepvriezer

maandag, 27 februari, 2012 - 17:05

De koelkast grondig aanpakken

Wat heb je nodig? Koelbox, afwasmiddel of soda, microvezeldoekjes, nylonkous, koffie.

Om te beginnen zet je de koelkast uit. Haal het eten eruit en plaats het in koelzakken, koelboxen of op een koude plaats in het huis. Haal de schappen en laden eruit en leg die in een heet sopje. Gebruik voor je sopje een afwasmiddel zonder sterk parfum. Het is niet aangenaam als die geur in je voedsel trekt. Als je geen afwasmiddel zonder sterk parfum vindt, kan je ook soda gebruiken. Spoel de schappen en laden nadien goed af en laat ze gewoon aan de lucht drogen.
Maak de binnenkant van de koelkast schoon met een doekje dat je hebt ondergedompeld in hetzelfde sopje. Vergeet hierbij ook de boven- en onderkant niet. Veeg met een vochtig doekje ook de rubberen dichting schoon. Leg de schappen en laden weer op hun plaats in de koelkast en zet de schakelaar aan. De juiste temperatuur voor je koelkast ligt rond 4 °C. Zet de knop van de thermostaat halverwege. Meestal krijg je zo vanzelf de ideale temperatuur. Neem een kleine nylonsok en doe er wat gemalen koffie in. Zet die in de koelkast. De koffie zal alle geurtjes opnemen en ervoor zorgen dat je koelkast fris blijft ruiken.

De diepvries ontdooien

Wat heb je nodig? Enkele handdoeken, schoonmaakdoekjes of microvezeldoekjes, afwasmiddel.

Bij het ontdooien begin je met de thermometer op 0 te zetten en trek je de stekker uit het stopcontact. Leg onder je vriesvak een handdoek om eventueel smeltwater op te vangen. Haal je voedsel uit het vriesvak en zet het in koelzakken of koelboxen. In de winter, als het vriest, kan je het eten gewoon buiten zetten. Plaats een teiltje met zeer heet water in het vriesvak. Leg er een handdoek onder. Het water zorgt ervoor dat het ijs sneller smelt. Dan laat je de natuurkrachten hun ding doen. Het vriesvak zal zichzelf ontdooien. 
Na een halfuurtje zal het ijs gesmolten zijn. Nu moet je het vak enkel nog schoonvegen met een doekje en een afwassopje. Het overtollige water opdeppen met een handdoek en schoonvegen met schoonmaakdoekjes.