Een week lang kokkerellen met Bart Kaël in De Keuken van Sofie

donderdag, 8 januari, 2015 - 10:56

Bart is opgegroeid omgeven door de maaltijden die zijn moeder en grootmoeder dagelijks klaarmaakten. Als hij terugdenkt aan de keuken van toen, krijgt de fijnproever meteen het water in de mond. Het gerecht dat er voor hem uitsprong, waren duifjes met krielaardappeltjes. Op maandag 12 januari tracht Sofie aan de bereiding uit zijn jeugd te tippen door samen met Bart duif met portosaus en dennenappeltjes te maken.

Vanaf dag één heeft Sofie al door dat haar nieuwe kookgast een hobbykok en een smakelijke genieter is. Wanneer ze peilt naar de ingrediënten die Bart niet lust, kan hij zelfs niet meteen iets vinden. Sofie doet het dan maar met iets dat hij nog nooit gegeten heeft: bakharing. Op dinsdag 13 januari serveert de licht gerookte haring met uiensaus, veldsla en vers gekookte krieltjes.

De Keuken van Sofie met Bart Kaëll De Keuken van Sofie met Bart Kaëll

Souschef Bart begint spontaan te zingen bij de gedachte dat Sofie op woensdag 14 januari zijn lievelingsgerecht maakt: een ‘plateau de fruits de mer’. De chef-kok haalt al het lekkers uit de zee naar haar keuken en laat Bart zien hoe je met een bouillon de wulken en de scampi klaarmaakt. De opnames beginnen steeds meer op een kookworkshop schaal- en schelpdieren te lijken wanneer ze Bart ook leert hoe je een gekookte krab moet snijden en oesters veilig kan openen.

Op donderdag 15 januari gaat Sofie op culinaire uitstap met Bart. De fijnproever houdt van reizen en dat gaat voor hem ontegensprekelijk samen met genieten van de plaatselijke keuken. Hij heeft mooie herinneringen aan een vakantie in Bangkok en zou die geuren en smaken graag herbeleven. Daarom maakt Sofie voor hem een Thaise hotpot, een fondue waarbij de olie wordt vervangen door een kruidige bouillon met daarin vlees, vis en glasnoedels. Gewapend met eetstokjes proeft Bart van het resultaat.

Op de laatste dag dat Sofie kookt met Vlaamse hitzanger Bart Kaëll, bekent hij dat hij een grote liefhebber is van de zoete zonde. In Parijs at hij ooit een citroentaartje en die ervaring is hem altijd bijgebleven. Speciaal voor Bart maakt Sofie ook op vrijdag 16 januari een culinaire trip met haar kookgast. Ze kiest een recept dat thuishoort in een toppatisserie, maar toch eenvoudig klaar te maken is: een citroentaartje met gebrande meringue of een krokant taartje met een romige vulling met citroensmaak. Uit dankbaarheid zingt Bart spontaan enkele Vlaamse klassiekers voor Sofie.  

De Keuken van Sofie met Bart Kaëll

DE KEUKEN VAN SOFIE, ELKE WEEKDAG BIJ VTM: 

Op maandag 12/01: Op Grootmoeders wijze - Duif met porto, schorseneren en dennenappeltjes.

Op dinsdag 13/01: Lust ie ’t of lust ie ’t niet? - Bakharing met uiensaus, veldsla en krieltjes.

Op woensdag 14/01: Lievelingsgerecht - Plateau de fruits de mer.

Op donderdag 15/01: Op reis - Thaise hotpot met vis, vlees en glasnoedels.

Op vrijdag 16/01: Zoete zonde - Citroentaartjes met gebrande meringue.