Eieren, de basisbereidingen!

dinsdag, 24 maart, 2015 - 10:00

Het perfect gekookt eitje

Wil je deze klassieker serveren? Prik dan om te beginnen met een eierprikker een gaatje in de bolle kant van het ei. Zo voorkom je dat het ei gaat barsten tijdens het koken. Breng vervolgens een pan met water aan de kook. Zodra het water kookt, leg je het ei er zachtjes in. Indien je voor meerdere eieren kiest, zorg dan dat ze elkaar niet stukstoten. Laat je ei na het koken schrikken onder koud water. Zo stopt het kookproces meteen. Daarna kun je het ei ook makkelijker pellen.

 

 

Timing is alles!

Een zacht gekookt ei moet zo’n 3 à 4 minuten koken. Voor een halfzacht gekookt ei is dat ongeveer 5 à 6 minuten. Wil je een hardgekookt exemplaar, laat je ei dan 8 minuten koken. Kook geen eieren in hun schaal in de microgolfoven! Wanneer het vocht in het ei het kookpunt bereikt, gaat het verdampen. De gevormde stoom voert de druk in het ei op tot het explodeert in je microgolfoven. Geen goed idee dus!

Van draaikolk tot gepocheerd ei

Wanneer je een ei pocheert, gaar je het in een vloeistof die niet kookt. Het is vrij eenvoudig en bovendien bijzonder lekker. Om te beginnen breng je water aan de kook. Als het kookt, zet je het vuur zachter, zodat de temperatuur net onder de 100°C zakt. Doe vervolgens een scheutje azijn in het water, dat zal ervoor zorgen dat je eiwit sneller stolt. Breek je ei in een kommetje. Roer met een lepel in het water zodat er een kleine draaikolk ontstaat. Laat het ei in het midden van de draaikolk glijden. Vorm het ei verder met je lepel, zodat het mooi bij elkaar blijft. Laat het ei ongeveer 2 minuten pocheren. Haal het daarna uit de pan, laat het schrikken onder koud water en dep het droog. Serveer met een beetje peper van de molen.

Roerei

Zacht en smeuïg, zo is een roerei op z’n best. Klop het gewenste aantal eieren los in een kom. Hoe langer je klutst, hoe taaier je eieren worden. Voeg er wat peper en zout aan toe. Verhit een beetje vetstof in een pan en giet de eieren erbij. Laat ze op een matig vuurtje stollen en roer er af en toe doorheen. Je kunt de eieren volledig laten stollen of kiezen voor een gare buitenkant en een nog smeuïge binnenkant. Afwerken doe je met versie kruiden. Zin in een chique paasvariant? Dresseer je roerei op een feestelijke toast met garnituur of combineer met zalm, grijze garnalen of truffel.

 

 

 

 

Voor de show

Wil je ook zo’n mooi glanslaagje op je versgebakken cake? Klop een eierdooier los en strijk ‘m vervolgens over het nog warme gebak. Wedden dat jouw appelcake de show zal stelen?

Eiersalade

Enkele eitjes over? Kook ze 8 minuten, laat ze even schrikken onder koud water en pel ze zonder je vingers te verbranden! Snij de eieren in kleine stukjes. Meng deze mix vervolgens met mayonaise, verse peterselie en bieslook, peter en zout. Mag het wat meer zijn? Doe er dan gebakken spekblokjes bij. Het geheel kun je serveren in een kom of, als het eens iets anders mag zijn, in lege eierschalen.

 

 

 

Een omelet: zoet of zout?

Met een omelet kun je alle kanten uit. Je begint telkens met een aantal eieren los te kloppen in een kop. Vervolgens verhit je een beetje vetstof in een pan en giet je de eieren erover. Daarna kies je voor puur natuur, vul je de omelet met kaas, groenten en vlees of ga je voor een zoete variant met suiker, vruchten of confituur.


 

Lekkers met ei