Enkele kruiden om te ontdekken!

kandidaten van De beste hobbykok van Vlaanderen proeven een kruid
dinsdag, 26 maart, 2013 - 20:30

Tijm, basilicum, peterselie,... zijn kruiden die we allemaal wel kennen, maar dit zijn echter niet de enige kruiden die er bestaan. De wereld van de kruiden is veel breder dan je zou denken.

De hobbykoks gaan deze week aan de slag met kruiden, in deze aflevering  worden ook enkele minder bekende kruiden in de kijker gezet.

Olijfkruid

Bron: http://www.apeldoorn.groei.nl/index.php?id=44308

Olijfkruid is een plant die ook daadwerkelijk naar olijven ruikt en smaakt. Het is de perfecte smaakmaker in mediterrane pastagerechten, pizza, pesto, bladsalades, antipasta en tomaat-mozzarella. Probeer zelfs eens enkele takjes olijfkruid toe te voegen aan een glaasje prosecco, je zal zien dat dit niet enkel een streling is voor het oog maar ook voor de tong!

Lavas of maggiplant

Bron: http://viecasaniere.blogspot.be/2013/11/moestuin-2013-terugblik.html

Zowel de bladeren als de zaden van de maggiplant kunnen gebruikt worden in de keuken en hebben een selderachtige smaak met een pittig aroma. Ze doen voornamelijk dienst als smaakversterker. De bladeren worden gebruikt in stoofpotten, salades, sauzen en soepen en de zaden worden gebruikt in brood. De bladeren van de maggiplant kunnen zonder smaakverlies meegekookt worden in onder andere mosselgerechten, runds- en lamsbereidingen. Wanneer je geen zout mag eten kan je de maggiplan gebruiken om gerechten op smaak te brengen. Daarnaast biedt het kruid ook verlichting bij spijsverteringsproblemen.

Wasabi plant

Bron: http://steamykitchen.com/15015-real-fresh-wasabi.html

De wasabi plant, ook wel bergstokroos of Japanse mierikswortel genoemd, is een zeer scherpe specerij die voornamelijk in de Japanse keuken wordt gebruikt, vooral in sushi en ander visgerechten. De kweek van wasabi duurt niet alleen lang, maar is ook nog eens erg moeilijk. Wasabi planten zijn moerasplanten die veel en vooral schoon water nodig hebben en hoge eisen stellen aan temperatuur en luchtvochtigheid. Wasabi is te verkrijgen in de supermakt in tubes of in poedervorm. Het grote voordeel van wasabi is dat het wel scherp is van smaak maar dat deze niet lang “blijft hangen” zoals bij andere scherpe specerijen. Na het doorslikken van wasabi is de scherpe smaak ook meteen weg.

Knolcapucien

Bron: http://www.mergenmetz.nl/recepten/groente/knolcapucien-of-mashua/koken-m...

De knollen van de knolcapucien hebben een scherpe, mosterdachtige smaak wat maakt dat ze niet geschikt zijn voor rauwe consumptie. De knollen worden gekookt als groente gegeten of worden verwerkt in soepen. De bladeren van de knolcapucien worden gebruikt als specerij. Wil je de knollen van de knolcapucien toch graag rauw gebruiken in een salade? Leg ze dan na het oogsten enkele uren in de zon en dan zal de scherpe smaak verminderen.