Feesttip: onze 10 favoriete wijnen onder de 10 euro

dinsdag, 20 december, 2016 - 00:00

Van lichte schuimwijn over fruitige witte tot stevige rode wijn, tien toppers om je feest helemaal af te maken.

 

1. Vallformosa, Brut Nature

Jazeker, cava blijft superpopulair, maar een leuk nevenverschijnsel daarvan is dat er tegenwoordig ook diverse types cava in de supermarkt liggen. Niet alleen de standaardversie dus, maar bijvoorbeeld ook zoiets als deze ‘Brut Nature’. Vrij vertaald wil dat zeggen: een beendroge schuimwijn.

En in dit geval betekent het: een superlekkere, beendroge schuimwijn. Een geur als een frisse bries, met ergens wel een hint van ananas, maar daarna een zalig strakke smaak waar je wat peper, limoen en een stukje peer in kan terugvinden. Een echt wel degelijke cava die eindigt met heerlijk fris mondgevoel en een nasmaak van Granny Smith. Zalig om je feestje te open, schol!

  • Richtprijs: 8,99 euro 

 

2. Quinto Do Ferro Bruto

Toch eventjes genoeg cava gehad? Dan is deze Portugees van de (redelijk totaal onbekende) avesso-druif een prima alternatief. Portugese bubbels, jawel, als dat niet origineel is op je (feest)tafel! En deze fles mag er zeker zijn: lekker vol in de geur (rijpe appel), even volle smaak met hints van hazelnoot en een cleane, frisse finish. Meer moet dat niet zijn voor een prima aperitief.

En je kunt er bovendien best wat hapjes bij serveren, want dit karaktertje uit de Vinho Verde (het noorden van Portugal) kan wel wat gezelschap hebben. Combineren maar en… gezondheid!

 

 

3. Pajzos Tokaji ‘T’ Furmint 2014

En nog een originele fles om uw gasten voor te schotelen: een wijn uit Hongarije! Van een druif die hier in België nog steeds een notoire onbekend is: de furmint. Ze heeft al een reputatie in zoete wijnen uit de Tokaj-regio, maar deze wijn is absoluut niet zoet. Al zou je dat eerst wel denken, op basis van de geur: rozijntjes, gekonfijt fruit, abrikozen en peperkoek stuiven uit het glas. Maar in de mond wordt dit vooral een volle, sappige, tikje romige wijn die het abrikozige en rozijnige voortzet.

Heel mooi gemaakt, deze fles, bijzonder ook en ideaal bij een slaatje met foie gras en vijg bijvoorbeeld, of met gerookte eendenborst. Njom njom!

 

 

 

 

4. Domaine du Ry d’Argent, Le Blanc 2015

Mogen we eens chauvinistisch doen en een Belgische fles op tafel zetten? Ja toch! Zeker als ze zo goed gemaakt is als die van Domaine Du Ry d’Argent. Een project van de jonge Jean-François Baele uit Bovesse, bij Namen. Hij maakt hier met de – voor velen onbekende – solarisdruif een toffe en knapperige witte wijn. In de geur lijkt hij in eerste instantie wel een exotische sauvignon blanc, met eerst wat Granny Smith en dan tropische hints. In de mond is het al citrus, pompelmoes en limoen wat de klok slaat. Knapperige, minerale wijn die een ideaal alternatief is voor de traditionele Chablis. Vrij hoog in zuren, dat wel, maar we zitten dan ook in België.

Doet het prima als aperitief, bij een vers geiten-kruidenkaasje, of bij carpaccio van sint-jakobsnoot.

 

 

5. Umani Ronchi, Terre di Chieti, Pecorino Vellodoro 2015

Percorino ken je misschien van de Italiaanse kazen, de schapenkaas meer bepaald – vandaar ook het geinige schaapje op de fles – maar het is ook een druivensoort. Vooral verbouwd in de Abruzzen, een regio ten westen van Rome. Daar komt deze fijne fles vandaan, die opent met een korf citrusvruchten en een tikje exotiek, fris aanzet in de mond en dan helemaal openbloeit met exotische smaken à la ananas, mango en pompelmoes. Lekker lange finale die blijft nazinderen!

Ideaal voor bij het betere viswerk genre Noordzeetong, tarbot, griet, met niet té zware sauzen. Ook licht gevogelte kan deze wijn wel aan.

 

 

6. Laborie Chardonnay 2014

Van een van de oudste ‘wine farms’ in Zuid-Afrika, in Paarl, niet zo heel ver van Kaapstad, komt deze vriendelijke chardonnay. Vriendelijk, want vrij klassiek gemaakt, maar wel volgens de regels van de kunst. Een beetje toasty in de geur, maar meteen ook heerlijk boterig-noterig, met hints van vanille (een stukje van deze wijn rijpte in eiken vaten) maar ook citrus. In de smaak wordt deze knaap van de Kaap heerlijk romig, maar tegelijk houdt hij het fris met hints van groene appel en limoen. Zuurtjes en body lekker in balans, mooie en moderne chardonnay.

Past bij, bijvoorbeeld, zalm met hollandaisesaus – de iets vettigere vissoorten dus. Zal mooi meegaan door zijn romige textuur en tegelijk toch voldoende fris voor de dag komen.

 

7. Vinea Tempranillo Crianza 2012

Ola señor, hier komt een deftige Spanjaard aan! Uit het kleine wijnbouwgebied Cigales, ten noorden van Madrid en ten westen van de beroemde wijnregio Ribera del Duero. 100 % tempranillo in het glas, dé ambassadeur van Spanje natuurlijk. Maar in een moderne stijl gemaakt – lees: niet te zwaar, fris, soepel. Maar dat wil nog niet zeggen dat deze jongen zich zomaar opzij laat zetten.

Dit is een rasechte foodwine, bij voorkeur te genieten bij een stukje stevig gegrild vlees, een lekkere rosbief, een kruidig lamskroontje. Daar zet deze fles een mooi samenspel van smaken en geuren tegenover: de houttoetsen zijn meteen duidelijk in de neus, samen met de vanille en aangevuld met mooie kruidigheid. In de smaak domineren cacao en karamel.Samen vormen ze een vinnig wijntje, met veel frisheid, dat je beslist doet verlangen naar een volgend glas.

 

 

 

8. Emiliana , Adobe Reserva Carmenère, 2015

Adobe verwijst naar een oud en natuurlijk materiaal dat gebruikt werd in constructie van het wijnhuis Emiliana – in Chili in 2015 nog uitgeroepen tot ‘Winery of the Year’. Niet mis, en dat geldt net zo voor deze wijn, van zowat de ambassadeursdruif van het land, de carmenère. Heerlijk kruidige geur (rozemarijn, tijm) gevolgd door een zachte aanzet en een volle smaak van donkerrood fruit en cassis. Rondt af met een lekkere scheut karamel en blijft fijn nazinderen. Mooie, evenwichtige wijn met voldoende frisheid; ook hier zul je dus graag een tweede glas van drinken.

Gaat goed bij gegrilde vleesgerechten, maar ook kruidige ovenschotels. Echt een gezellig winterwijntje, dat ook nog eens vlijmscherp geprijsd staat!

9. Penfolds, Koonunga Hill, Seventy Six, Shiraz Cabernet 2014

Wow! Dit mag misschien maar 1 cent van de 10 euro af zitten, maar deze wijn is dat waard – wat een toppertje! Voor 9,99 euro krijg je echt wel kwaliteit én complexiteit in het glas, rechtstreeks uit Australië van een van de bekendste en oudste wineries down under. Alleen al die geur: zalig divers met oaky-toasty hints, maar ook kruidigheid en frisse toetsen à la eucalyptus. En dan die smaak: hoe breed! Van karamel en chocola, over donkerrood fruit als braambes naar opnieuw frisse toetsen die neigen naar gember. En oh-la-la: wat een nasmaak!

Voorwaar een echte feestwijn, die zich prima in zijn sas zal voelen naast een hertje of hinde of een stoofpotje van ree. Superlekkere fles!

10. Kanonkop Kadette Cape Blend 2014

Hopla, hier komt het zware geschut, uit Stellenbosch, Zuid-Afrika. Kanonkop verwijst naar een heuvel vanwaar vroeger kanonschoten werden afgevuurd en ook de wijn is een beetje een kanonskogel. Zeer origineel in smaak wel. Geef hem wat krediet, want de typisch Zuid-Afrikaanse pinotage-druif drukt meteen zijn stempel in deze wijn, die verder ook nog een flinke portie cabernet sauvignon bevat, een beetje merlot en een vleugje cabernet franc. Een bordeaux op z’n Zuid-Afrikaans dan. Hou je klaar voor geuren als koffie en een tikje leder en smaken als donkere chocolade en een flinke portie kruidigheid. Maar ook deze fles weet gelukkig zijn frisheid te behouden, al merk je wel dat hij 14% alcohol heeft.

Zet er dus iets stevigs tegenover, genre haas met een mosterdsausje of zo – dat is de ideale partner. Een ferme kerel, die Kanonkop, haal dus je beste artillerie boven! 

 

 

Check ook onze splinternieuwe winepairingtool. Ontdek de ultieme wijntips bij jouw gerecht.