Food Festivals in België: wat, waar en wanneer

Food Festivals in België: wat, waar en wanneer
donderdag, 8 mei, 2014 - 14:37

Wij geven je hier chronologisch de leukste van de komende vier maanden mee.

1. Brussels Food Truck Festival

Dit festival, waarvan het dit jaar de eerste editie is, vindt dit weekend al plaats, van vrijdag tot en met zondag. Foodtrucks zijn hot en daar heeft de organisatie van het Brussels Food Truck Festival gretig op ingespeeld. Gedurende drie dagen verenigen de leukste, lekkerste en origineelste Food Trucks uit België, Nederland, Frankrijk en Luxemburg zich in onze bruisende hoofdstad. 


Waar? 
Tussen de bomen van de Keizerinlaan
Wanneer? Vrijdag 9 mei van 17u tot 22.30u // Zaterdag 10 mei van 11u tot 22.30u // Zondag 11 mei van 11u tot 21u
Inkom? Gratis

 

2. Antwerpen Proeft

Het meest gesmaakte food festival van België is al aan zijn achtste editie toe en staat dus niet meer in zijn kinderschoenen. Dat is onder andere te zien aan de ambassadeurs die hun naam maar al te graag willen linken met dit festival, zoals daar zijn: Nathalie Meskens van Yam Thai, Wouter Keersmaekers van De Schone van Boskoop, Luc Hoornaert (culinair auteur) en last but not least, Viki Geunes van ’t Zilte. Wat kan je hier verwachten? Proevertjes en mini signature-dishes van sterrenchefs, tv-koks en hippe bistro’s die je kan verorberen met een prachtig uitzicht op de Schelde. 


Waar? 
Waagnatie Antwerpen
Wanneer? Donderdag 15 mei van 17u tot 23u food en van 22.30u tot 3u party // Vrijdag 16 mei van 17u tot 23u food en van 22.30u tot 3u party // Zaterdag 17 mei van 15u tot 23u food en van 22.30u tot 3u party // Zondag 18 mei van 12u tot 20u food
Inkom? Een dagticket bedraagt 5,75 euro in voorverkoop. Een combiticket bedraagt 11,50 euro in voorverkoop

 

3. Gent Smaakt 

Dit vijfdaagse Gentse food festival is dit jaar al aan zijn vierde editie toe. Het festival biedt een ruim aanbod van culinaire proeverijen aan open kookstanden aan, die zijn opgesteld rond centrale terrassen. De sleutelwoorden van deze editie zijn: topgastronomen, culinaire passies met een ster en artisanale meesters. Leuk aan dit festival zijn de infosessies en workshops die iedere namiddag worden georganiseerd. Zo is er bijvoorbeeld een culinaire infosessie rond kaas en bier, leer je aan de slag gaan met seizoenstoppers of kan je meer te weten komen over de fameuze ballen van Wim – Balls & Glory – Ballieu. Het schema van deze sessies kan je vinden op de website. 


Waar? 
De Gentse Stadshal, de Poeljemarkt en het Goudenleeuwplein
Wanneer? Woensdag 28 mei van 16u tot 23u // Donderdag 29 mei van 11u tot 23u // Vrijdag 30 mei van 12u tot 23u // Zaterdag 31 mei van 12u tot 23u // Zondag 1 juni van 11u tot 21u
Inkom? Gratis

 

4. Limburg Proeft

Limburg Proeft is aan zijn tweede editie toe en wordt georganiseerd volgens dezelfde formule als Antwerpen Proeft. Restaurants, cateraars en speciaalzaken bieden de bezoekers van Limburg Proeft gerechten in amusevorm aan. Op die manier biedt Limburg proeft je de kans om als bezoeker voor een kleine prijs te kunnen proeven van creaties van sterrenchefs, jonge opkomende culinaire talenten en van bekende bistro’s. Ook dit festival heeft twee mooie namen kunnen strikken die zich als ambassadeur aan het festival wilden linken: Annemie Ramaekers, society-journaliste van TV Limburg en Peppe Giacomazza, chef-kok van restaurant La Botte. 


Waar?  
Outdoor Ethias Arena in Hasselt
Wanneer? Vrijdag 6 juni van 17u tot 23u food en van 22.30u tot 1.30u muziek // Zaterdag 7 juni van 15u tot 23u food en van 22.30u tot 1.30u muziek // Zondag 8 juni 12u tot 23u food en van 22.30u tot 1.30u muziek // Maandag 9 juni van 12u tot 20u food

Inkom? Een dagticket bedraagt 5,75 euro in voorverkoop. Een combiticket bedraagt 11,50 euro in voorverkoop



5. Leuven Hapje Tapje

Het langst bestaande grote food festival van België, het is ondertussen al aan zijn 26ste editie toe, is ongetwijfeld Hapje Tapje in Leuven. Op de Grote Markt kan je tijdens Hapje Tapje genieten van Show Cooking door bekende chef-koks, de Muntstraat is het toneel voor vele culinaire stands waar je op smakelijke ontdekkingstocht kan gaan, op de Oude Markt kan je dan weer verpozen met een lekker biertje van de Biermarkt en tenslotte kan je in de Naamsestraat terecht voor het beste uit twee werelden: speciale bieren en heerlijke hapjes. 


Waar? 
Centrum van Leuven
Wanneer? Zondag 3 augustus 2014
Inkom? 
Gratis