Foodfotografie : licht, diafragma en witbalans

donderdag, 18 april, 2013 - 12:49

Een mooie foodfoto is véél meer dan gewoon op het knopje drukken van je camera. Je moet je camera door en door kennen om een mooie foto te maken, want een foodfoto liegt nooit. Het is dus heel belangrijk dat je weet wat bijvoorbeeld diafragma of witbalans is en dergelijke meer. Een mooie foodfoto kan je gewoon niet maken in een automatische modus.

Voor een mooie foodfoto werk je best met natuurlijk daglicht. Dus zeker niet ’s avonds, en al helemaal niet met een ingebouwde flits. Zet je onderwerp in de buurt van een venster waar er geen direct zonlicht op valt (liefst een noordelijk georiënteerd venster).

Zorg er eveneens voor dat het licht van links (of achter of rechts) op je onderwerp valt. Zo krijgt je onderwerp meer textuur.

Voor je begint moet je zien of je witbalans juist staat. Is het weer bewolkt?  Zet dan je camera op het symbooltje ‘wolk’, bij schaduw op het symbooltje schaduw enzovoort.

 

Witbalans is eigenlijk de kleur van het licht. Soms is het licht te blauw of te rood/oranje (zie foto’s). Je kan je witbalans ook handmatig instellen aan de hand van een grijskaart.  Zo krijg je de meest natuurlijke kleuren.

 

Diafragmakeuze: afhankelijk van je lens kun je je lens helemaal openzetten (laag diafragmagetal – vanaf f1,2 ) of bijna helemaal sluiten (hoog diafragmagetal – f22). Hoe hoger het diafragmagetal, hoe meer details je ziet van je onderwerp. Het is soms leuk om te spelen met je diafragma én je kan het gebruiken om foutjes in je gerecht te camoufleren (door het flou te laten worden). Bij onderstaande foto staat links het diafragma helemaal open (laag diafragmagetal f2.8) en zie je minder details van de salade.



Nikon foodfotografie

Deze tip kwam tot stand in samenwerking met Nikon.

Voor meer info over de fototoestellen, neem zeker eens een kijkje op de website, Pinterest- of facebookpagina van Nikon.