Foodfotografie: vertel een verhaal in je foto

foto van een cupcake
woensdag, 8 mei, 2013 - 11:17

Niets is zo verbonden met sfeer dan een goeie foodfoto. Het moet een fijn moment oproepen, eentje waar je samen of alleen van kan genieten. Natuurlijk is het met warm eten veel moeilijker om een ‘verhaal in een foto’ te vertellen. Maar met gebak kan je je echt uitleven en experimenteren.

Neem nu eenvoudige muffins, die zien er opzich wel lekker uit maar als je ze gewoon fotografeert op een bordje,  stellen ze eigenlijk niet zoveel voor. Veel leuker wordt het als je er een verhaal rond vertelt. Denk eens na over het soort muffin dat je wil fotograferen. Is het een ontbijtmuffin? Of een gewone muffin die ideaal is om mee te nemen naar het werk? Is het een muffin die je eerder zou serveren als er bezoek komt? Zit er een bijzonder ingrediënt in dat je wil tonen? Of is het een prachtstuk dat geen verhaal nodig heeft?

Bron: www.flickr.com

Het zijn allemaal elementen waar je mee kan spelen als je een leuke foto wil nemen. Neem nu een ontbijtmuffin… waar denk je aan bij een heerlijk ontspannend ontbijt? Is dat een glaasje sinaasappelsap? Een koffietje? Een krant? Een eitje? Een mooi zondags servies? Een vaasje met zelf geplukte bloemen?  Door deze elementen toe te voegen aan jouw foto krijgt de muffin een heel andere dimensie. Het vertelt een ervaring. Een leuk moment.

Neem nu de muffins met crumble van speculaas… ik vond het wel eens leuk om met speculaaskruimels te werken. Daarom heb ik de muffin op een torentje van kruimels gelegd. Of muffins met yoghurt… waarom er niet een mooi potje yoghurt bijzetten, en een ‘light’ sfeertje creëren. Het kan allemaal.

Bron: www.flickr.com

Soms is zelfs een gewone (zwarte) effen ondergrond en een beetje poedersuiker voldoende om een wow-effect te creëren. Het hangt allemaal af van de ‘persoonlijkheid’ van de muffin zelf. Kijk ook of de kleuren goed bij elkaar passen, of ze mooi complementair zijn of juist leuk contrasterend. Het draagt allemaal bij tot dé ideale foodfoto. Zet ook nooit even getallen in je foto. 1, 3 of 5 muffins geven een veel dynamischer beeld dan even getallen, vreemd genoeg. Doe zelf maar eens de test. Zijn de muffins super luchtig? Breek er dan eentje open en laat de kijker meegenieten. Ze gaan bijna grijpen naar het scherm. Probeer maar!

Eerdere tips:

 

Nikon foodfotografie

Deze tip kwam tot stand in samenwerking met Nikon.

Voor meer info over de fototoestellen, neem zeker eens een kijkje op de website, Pinterest- of facebookpagina van Nikon.