Foodie in Wonderland - Bier bij en in gerechten

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:12

Zelfs in de grote restaurants in België en Nederland is het nog niet doorgedrongen. "Een vriendin van me had bij Oud Sluis gereserveerd en expliciet gevraagd naar passende bieren bij de gerechten. Het was maar een mager bierpalet", vertelt Erik. "Ik weet niet of het grote publiek er al klaar voor is, maar ik zou toch liever al meer zien gebeuren.

Toch denkt Erik dat het binnen 15 jaar anders zal zijn. Nu ziet hij al een kentering ontstaan. "Aan het Piva kun je een cursus biersommelier volgen. Je merkt dat ze daar al inspelen op die tendens. Ik heb de cursus nog niet gevolgd, maar ben wel van plan om het ooit te doen"

Oesters met Geuze
Erik drinkt niet alleen graag een bier bij zijn eten, hij maakt ook vaak gerechten klaar met bier. De mogelijkheden zijn onbeperkt. "Er is natuurlijk de klassieke stoverij met donkere trappist of konijn met Geuze, maar er zijn veel meer gerechten te bereiden met bier." Een lekkere cava met Geuze is volgens Erik een heel verfrissend aperitief. Ook roomijs met Gouden Carolus is bijzonder lekker. "Je kan ook fruitsla serveren met een lekkere kriek. Of Sabayon met Duvel. Dat is iets bitterder, maar heel lekker. Ik ben een grote Geuze-fan, een lekker verfrissend zuur bier."
Hij maakte ook oesters klaar met Geuze, in dit geval 3 Fonteinen. "Voor de saus gebruik ik sjalot, Geuze, room en een bouquet garni. De oesters gedurende 30 seconden garen in de Geuze, terugleggen in de schelp en de Geuzesaus eroverheen lepelen. Een toefje zure room vermengd met roze peper, pijpajuin en vers geraspte citroenschil maken het gerecht af."

Eten fotograferen
Erik nam zelf de foto van de oester. "Het is niet gemakkelijk om eten op een aantrekkelijke manier te fotograferen. Enkele weken geleden ben ik naar de tentoonstelling Hungry Eyes van onder meer Tony Le Duc geweest in het Fotografiemuseum in Antwerpen. Het is fascinerend om te zien hoe hij met eten en fotografie bezig is. De technieken die hij gebruikt, zijn ongelooflijk simpel, maar het resultaat is telkens verbluffend. Hij heeft een volledige ingerichte keuken in zijn fotostudio. Vaak gebruikt hij simpele truuks om zaken uit te lichten of meer diepte in de foto te krijgen. Hij werkt veel met glasplaten zodat het licht op een natuurlijke manier over het voedel verdeeld wordt of om extra diepte te creëren. Ik vond het interessant om dat eens te zien." Erik probeert af en toe ook zijn bereidingen te fotograferen, maar daarom niet op dezelfde professionele manier. "Thuis werk ik af en toe met een softbox en wat kunstlicht om eten te fotograferen."