Foodie in Wonderland - Evelien De Mey

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:11

Evelien haalt haar inspiratie uit kookboeken, magazines als Delicious, websites en apps als BBC Good Food. "Als de magazines in de bus vallen, ben ik een uur zoet. Meestal neem ik het basisidee van een recept, maar volg dan mijn eigen weg. Ik experimenteer graag met ingrediënten die volgens mij beter bij het gerecht passen. Met patisserie is dat natuurlijk anders. Daar moet je heel nauwgezet het recept volgen."

Eigen kruiden
Evelien houdt vooral van eenvoudige gerechten: Indische of Thaise curry's, pasta's of steak Béarnaise met handgesneden frieten.

Haar lievelingsgerecht, gebraad, kruidt ze met salie en tijm. "Het hangt af van het seizoen of van wat ik in mijn tuin heb staan. We wonen wel in een appartement, maar ik heb grote bloembakken staan met tien verschillende kruiden."

De signature dish van Evelien is aardpeersoep met gerookte paling. Ook citroenkip met krieltjes, tijm en look kookt ze regelmatig voor haar gasten. De hoevekip smeert ze volledig in met citroen en kruiden en laat die heel traag in de oven garen."
Evelien kookt voor maximum 11 gasten. Een goede organisatie is cruciaal. "Ik bereid me een week op voorhand al voor. Ik maak een lijst met welke ingrediënten in welke kom moeten, wanneer de mise en place gebeurt... Koken voor 11 mensen is haalbaar, mits een goede planning."

Pragmatisch
Evelien kookt graag alles zelf. "De steeltjes van peterselie of het karkas van een kip steek ik in de diepvries om later te gebruiken voor bouillons of fonds. Maar ik ben ook pragmatisch. Als ik geen tijd heb, neem ik een shortcut en koop ik fond in een pot. Rode kool maak ik ook liever vers klaar maar af en toe moet je een compromis sluiten en dan koop ik de beste rodekool die ik ooit geproefd heb in een bokaal. Patisserie en koekjes maak ik wel zelf klaar, want dat is veel lekkerder dan bij de bakker. Tijdens de week kook ik geen haute cuisine, maar wel gezond met veel groenten."

Evelien bewondert de Australiër Bill Granger. "Het is geen klassieke topchef, maar hij kan met weinig ingrediënten smaakvolle gerechten maken." Ook voor Sergio Herman heeft Evelien veel respect. "We zijn onlangs naar Pure C geweest en dat was een ongelooflijke ervaring. Alles was heel intens van smaak, de ingrediënten perfect op elkaar afgestemd. Ik zou bijvoorbeeld nooit coquilles met aardpeer combineren, maar de smaak zat juist. Zijn gerechten zijn net kleine schilderijen."

Evelien woont in Antwerpen en gaat heel graag naar de zaterdagmarkt. "Daar verkopen ze de lekkerste pasta's, bollen geitenkaas, bosjes verse munt en olijven. Het vlees van de Marokkaanse beenhouwers is heel lekker, niet van die netjes afgemeten filets maar grote stukken waar ook vet aanhangt. In de Chinese wijk doe ik regelmatig mijn aankopen in de Oosterse supermarkten."

Messen
Over haar favoriete keukenmateriaal moet Evelien niet lang nadenken: messen. "Ik kom uit een slagersfamilie. Het was bij ons altijd een sport om de messen scherp te krijgen en te houden. Ik heb ook een grote slijpsteen. Soms zit ik een halve dag buiten de messen te slijpen tot je er papier mee kan snijden."

Evelien werkt ook met grote ovens en warmteplaten tijdens haar avondopleiding kok aan de Hotelschool in Antwerpen. "Het is niet realistisch om op die manier thuis te koken, maar ik haal er wel inspiratie uit en leer nieuwe technieken. Dit jaar werk ik de laatste module - vis - af om hulpkok te worden. Wanneer ik mijn muts en schort aantrek, vergeet ik de werkdag, ook al gaat het er heel hectisch aan toe in de keuken. Ik ben heel geconcentreerd maar tegelijk ontspannen."