Foodie in Wonderland - Gert Baudoncq

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:10

Gert Baudoncq houdt van eenvoudige gerechten met pure, seizoensgebonden ingrediënten. Lekker eten en koken zijn met de paplepel ingegoten. "Mijn ouders kookten veel. Als enig kind mocht ik ook vaak mee op restaurant. Eten is voor mij essentieel." Gert geeft die visie ook graag door aan zijn kinderen. Hij laat hen kennismaken met gezond en gevarieerd voedsel. "Ze hoeven niet alles te eten, maar wel van alles proeven. Ik wil dat ze verschillende smaken appreciëren."

Gert Baudoncq volgde vroeger recepten in kookboeken, maar daarin is hij geëvolueerd. "Ik experimenteer graag. Ik baseer me vaak op een recept, maar ga bijvoorbeeld wel andere ingrediënten of kruiden gebruiken. Koken is voor mij geen exacte wetenschap." Gert is geen grote fan van de moleculaire keuken. Hij kijkt wel op naar Peter Goossens. "We zijn er onlangs gaan eten. Hij verwerkt seizoensproducten op een originele manier. Het zijn pure smaken en pure ingrediënten. Peter Goossens werkt wel met mousses, maar die zijn zeer intens van smaak."

Eenvoud

De signatuurgerechten van Gert zijn typisch Italiaans. "Ik maak graag osso bucco en panna cotta klaar. Het zijn twee gerechten waarmee je kunt spelen, variëren. De osso bucco maak ik wel op de traditionele wijze klaar. Het zijn eenvoudige gerechten, maar die zijn soms het moeilijkst te maken. Wat is er bijvoorbeeld lekkerder dan verse, gebakken Sint-Jakobsvruchten op een blaadje sla met kruiden, olijfolie en balsamico? Kreeft koop ik ook vers op de vismarkt in Brussel. Veel mensen durven die niet zo klaarmaken, maar het maakt toch een groot verschil uit qua smaak. We koken of grillen de kreeft en dienen die op met kruidenboter of brood. Meer heeft een kreeft niet nodig."

Kookclub

Gert Baudoncq wil zijn kookkunsten naar een hoger niveau brengen. Dat doet hij onder meer tijdens de maandelijkse bijeenkomsten van de kookclub. "We koken altijd rond een bepaald thema. Iedereen maakt een bepaald gerecht van het menu. We steken er soms een competitief element in, door bijvoorbeeld een bepaald budget af te spreken of maximaal vier ingrediënten te gebruiken. Dat helpt om de creativiteit erin te houden."

Zelf kookt Gert Baudoncq voor maximum tien personen. "Anders is het niet meer haalbaar. Voor familiefeesten koken we vaak zelf. Het is een dag stressen, maar wel plezant. We maken er altijd iets speciaals van." Het belangrijkste keukengereedschap zijn z'n messen. "Ik heb een goede set messen. Tartaar bijvoorbeeld maak je met een mes, dat stop je niet in een maalmachine. Ik heb geen voorkeur voor een bepaald merk, maar je moet ze wel goed kunnen onderhouden door ze af en toe te slijpen. Een goed fornuis staat nog op onze verlanglijst."

Seizoensgebonden producten

Gert doet meestal zijn inkopen in het grootwarenhuis. "Ik vind het belangrijk om verse en seizoensgebonden producten te kopen. Kinderen moeten zich daar ook bewust van zijn. Onlangs was ik in een restaurant waar een ijscoupe met aardbeien op het menu stond. Dat klopt niet. In mijn jeugd was het aanbod er gewoon niet. Als je het hele jaar door alles kunt eten, is er geen plezier meer aan. Ik kijk altijd uit naar de eerste aardbeien."

Zijn vlees haalt hij bij de lokale slager. "Soms ga ik naar de Zuidmarkt in Brussel voor meer exotische ingrediënten.".

Het spreekt voor zich dat Gert ook graag op restaurant gaat. "Voor mij is het belangrijk dat de chef weet wat hij kan en wat hij niet kan. Ik doe vaak de garnaalkrokettentest, dan weet ik welk vlees ik in de kuip heb." In 2011 kan hij alvast een restaurant van zijn to visit-lijst wegvinken, namelijk Noma in Kopenhagen. "Ik ben heel benieuwd, want de chef werkt met terroirproducten uit het Noorden. Het is een keuken die wij niet kennen."