Foodie in Wonderland - Lekker en snel op tafel

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:12

Foodie Marta en ik hebben afgesproken in Bar Bik in Brussel. Ze heeft al veel positieve zaken gehoord over het eethuis en wil het eens uitproberen. Bar Bik, naast de KVS, serveert een vrij internationale keuken. We kiezen pastilla en vitello tonnato, wat later een uitstekende keuze blijkt te zijn. Marta wil het hebben over twee nieuwe obsessies: taco's en verse kaas. "Ik kan zo bezeten zijn van bepaalde gerechten dat ik ze voortdurend klaarmaak. Uiteraard experimenteer ik zodat ik telkens tot andere combinaties kom."

Vistaco's

Taco's zijn één van die obsessies. Het Mexicaanse gerecht is niet onbekend voor Marta. Toen ze jaren geleden in Mexico studeerde en woonde, at ze veel taco's. "Naast de campus stond een kleine caravan waar ze de lekkerste taco's van Mexico maakten. Ik heb door heel het land gereisd, maar nergens waren de taco's zo lekker als op campus."

Toen ze in maart in Austin, Texas was, proefde ze tacos de pescados of vistaco's. "De taco's met de garnalen waren het lekkerst. Bij mijn thuiskomst ben ik onmiddellijk naar de winkel gespurt om ze zelf klaar te maken. Normaal wil ik een hele week lang niet eten wat ik op reis at, maar deze keer had ik dat gevoel niet."

Taco's met garnalen

Taco's zijn eenvoudig klaar te maken. Voor de vistaco's gebruikt Marta tacoschelpen van bloem of maïs. "Taco's van bloem zijn het gemakkelijkst verkrijgbaar, maar die van maïs vind ik wel het lekkerst." Ze klopt de zure room, mayonaise en melk en voegt die bij de kool en mixt het geheel. De garnalen bakt ze samen met twee teentjes knoflook. Voor de avocadosalade gebruikt Marta avocado, koriander, sjalot, olijfolie en een halve limoen die ze uitperst. De tacoschelpen kunnen zowel in de oven als in de pan opgewarmd worden. Bij de taco's serveert ze meestal een pikante rode salsa, die ze maakt met tomaat, koriander en ui. "Het leuke aan taco's is dat je eindeloos kan combineren. Het is ook gezellig. Je zet ze op tafel en iedereen neemt wat hij wil. Voor mijn verjaardag maakte ik taco's klaar en dat was een groot succes."

Verse kazen

Een andere obsessie van Marta zijn verse kazen. Het startte met ricotta. "Pannenkoeken zijn het lievelingsontbijt van mijn verloofde. Hij zou het iedere ochtend eten. Op een bepaald moment was ik het beu om altijd dezelfde pannenkoeken te maken. Daarom maakte ik mijn beslag met ricotta en werkte de pannenkoeken af met perziken en blauwe bessen. De combinatie was heerlijk." Toen iemand Marta vertelde dat ze het eens met cottage cheese moest proberen, twijfelde ze. "Platte kaas is zout, maar het smaakte zalig. Het waren de beste pannenkoeken die ik ooit gegeten had. De textuur is ook heel zacht." Een ander paradepaardje van Marta is kaastaart met frambozen. "Toen ik op een avond taco's maakte, had ik veel zure room over. Ik wilde de volgende morgen geen pannenkoeken klaarmaken en vroeg me af of de zure room niet lekker zou zijn in een frambozentaart. En wat blijkt? Het is een perfecte combinatie. Ook met Griekse yoghurt en ricotta smaakt de frambozentaart lekker."