Foodie in Wonderland - Marta Majewska

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:10

Marta Majewska startte met koken toen ze tien jaar geleden haar thuisland Polen verliet en naar Nederland verhuisde. "Mijn pa was de beste kok die ik kende. Ik heb veel van hem geleerd en kook veel gerechten die hij vroeger voor ons klaarmaakte."

Een van haar favoriete Poolse gerechten is barszcz, een traditionele Poolse bietensoep. "Mijn vader maakte de gepelde bieten klaar in een pan met water en voegde er zout, laurier, peper, een eetlepel olijfolie en knoflookschillen aan toe. Na een uur tot anderhalf uur koken, kwamen er nog bouillonblokjes, geplette knoflook, marjolein en citroensap bij. Na een uur onder het deksel pruttelen, zeefde hij de soep.

Ontspanning

Voor Marta Majewska is koken pure ontspanning na een drukke werkdag. "In de keuken maak ik tijd voor mezelf. Ik volg zelden een recept. Ik probeer allerlei ingrediënten in mijn hoofd te combineren en laat het creatieve proces zijn werk doen. Dan is het alleen nog afwachten of mijn vrienden ervan genieten."

Dat is meestal geen probleem. Marta kookt regelmatig voor vrienden. Een driegangenmenu kookt ze voor maximum 13 personen. "Mijn vrienden nodigen zichzelf uit", lacht ze.

Marta combineert verschillende keukens. De voorbije jaren woonde ze in Nederland, Mexico, Duitsland, Spanje en nu België. "Ik maak graag Thai, sushi of Poolse gerechten klaar, afhankelijk van mijn dagelijkse inspiratie. Door in die verschillende landen te wonen, heb ik veel nieuwe ingrediënten leren kennen en probeer ik nieuwe dingen uit."

Geheim recept

Marta Majewska hoeft niet lang na te denken over haar signatuurgerechten. Haar gnocchi met kruidige tomatensaus is altijd een hit. "In de ovenschotel plaats ik de gekookte gnocchi, tomatensaus, mozzarella en spinazie en bedek het geheel met geraspte kaas. Een halfuur in de oven en klaar is Kees."

Even populair zijn haar gebakken aardappelen, die ze als een bijgerecht serveert. "Het is een geheim recept, dat ik van mijn vader gekregen heb. Ik heb het nog nooit met iemand gedeeld, behalve met mijn verloofde en mijn beste vriendin. Het geheim zit in de bereidingsmethode." De in vierkanten gesneden aardappels serveert ze met een slaatje en viskoekjes.

Kookboeken

Marta Majewska heeft heel wat kookboeken in de boekenkast staan. Ze krijgt regelmatig exemplaren van haar vrienden die weten dat ze heel graag kookt. "Ik hou wel van de stijl van Jamie Oliver en Nigella Lawson, beiden uit Groot-Brittannië, maar ik volg hun recepten niet slaafs. Ik blader graag in kookboeken om naar de mooie foto's te kijken. Op die manier doe ik inspiratie op, maar ik zal niet zo snel met een kookboek naast me in de keuken staan."

Marta doet ook inspiratie op tijdens restaurantbezoeken, hoewel die meestal werkgerelateerd zijn. "Toch geniet ik ervan als mensen voor me koken", lacht ze. "In Brussel ga ik meestal naar Le Pain Quotidien voor het gezonde brood. Ook het eten in Lombardia in Antwerpen vind ik heel lekker. Een ander favoriet adres is Amadeo. Daar eet ik geen spare ribs maar wel de gamba's. Ik ga er voor de saus en vraag altijd een extra potje."

Haar mixer en oven zou Marta voor geen geld willen missen. "Ik bak gemiddeld een tot twee keer per week. Alles met de hand kloppen, vraagt te veel werk. Mijn mixer is onmisbaar."