Foodie in Wonderland - Op Papegaei-jacht in de Westhoek
Foodie Tom Willemkens is een wijndrinker, maar occassioneel geniet hij ook van een biertje. Zijn voorkeur gaat naar kleinschalige, artisanale bieren van hoge gisting en bewaarbieren die in de kelder rusten en nagisten op de fles. "Nieuwe bieren leer ik langs verschillende wegen kennen", zegt Tom. "Vaak gebeurt dat in gespecialiseerde biercafés, maar evengoed baseer ik me op de ratings van de Objectieve Bierproevers of lees ik over nieuwe bieren in magazines of online."
Op ontdekking
Af en toe ontdekt Tom een bier per toeval. "Op Pasen passeerde ik langs de vishandel Mare Nostrum in Sint-Idesbald. Op de stoep liet een man voorbijgangers proeven van een zelfgebrouwen bier: 'Papegaei'." Het blonde bier heeft een alcoholvolume van 8% en krijgt zijn specifieke smaak door het gebruik van verse hopbellen. "Het feit dat de brouwer zich strategisch opstelde bij één van de betere vishandels aan de kust, deed me vermoeden dat dit geen hobbybrouwsel was."
Een slok van het bier, bevestigde het buikgevoel van Tom. "Ik heb onmiddellijk een doos 75 cl flessen gekocht. Brouwer Adam Verstraete vertelde me dat ik altijd welkom was in zijn brouwerij in Diksmuide."
Die dag stond nog een culinaire beleving op de agenda, namelijk een etentje in restaurant Ten Bogaerde in Koksijde. "Ze serveren er een eigentijdse viskeuken in het historische kader van de gerestaureerde abdijhoeve. Daar at ik consommé van jonge duif, zeebaars met asperges, lamsoor, bisque en langoustines en rood fruit."
Bezoek aan brouwerij
De daaropvolgende dagen ontkurkte Tom de flessen Papegaei voor gelegenheidsproevers. Het blonde hopbier charmeerde hen één voor één. "Op het internet vond ik een Antwerps café dat het bier serveerde. Dat kwam goed van pas, want de flessen die ik gekocht had, waren een kort leven beschoren."
In dat café besliste hij om toch eens naar Diksmuide te trekken om er meer te weten te komen over de oorsprong van de Papegaei. De brouwerij kan op aanvraag bezocht worden. Aan de Hoge Dijk in Diksmuide trof hij een charmante historische afspanning aan langs het water, waar brouwer Verstraete met zijn echtgenote sinds een tweetal jaar hun Papegaeien verkopen.
"Het bier is – voorlopig nog - een goed bewaard geheim buiten de Westhoek. De eigenzinnige selectie aan karaktervolle cafés waar het bier op de kaart komt, bevestigt dat het een adres van goede smaak is", zegt Tom.
Het bier wordt gebrouwen in de infrastructuur van brouwerij Deca in Woesten, een nabijgelegen gehucht. Papegaei is een bier van hoge gisting, ongefilterd, niet gepasteuriseerd met hergisting op de fles. Het bier kan troebel zijn, maar dat heeft geen negatieve invloed op de smaak. "Het troebele karakter komt door het procédé. De bitterhop wordt in het begin toegevoegd aan het kookproces, de aromahop aan het einde", legt Tom uit. Na een rijping van 3 weken op vat wordt het nog een maand in de fles bewaard vooraleer het op de markt komt."
Eens aan de praat blijkt dat de zoon van de vrouw des huizes Pieter Clement is, beste Juniorkok van België in 2009, die op jonge leeftijd al hoge ogen gooide in de Gault-Millau gids met zijn restaurant in Oost-Vleteren. Een ongeval gooide roet in het eten, maar onlangs opende Pieter opnieuw een eethuis in Gijverinkhove, in het voormalige dorpscafé De Drie Ridders. "Een Papegaei-excursie in de Westhoek kun je dus voortaan koppelen aan het proeven van grootmoeders gerechten in een nieuw jasje, in een pittoreske streek waar goede smaak in de kleigrond zit", lacht Tom.