Foodie in Wonderland - Sandy Logan

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:10

Sandy Logan kreeg de liefde voor eten van haar ouders, die beïnvloed waren door de Franse en de mediterraanse keuken. Ze denkt met plezier terug aan de kookkunsten van haar grootmoeder. "Mijn keuken is ook het hart van mijn huis. Als er bezoek is, verhuizen we niet vaak naar de living. We blijven in de keuken hangen omdat het er zo gezellig is."

Over haar favoriete keukenmateriaal, moet Sandy niet lang nadenken: haar houten lepels. "Iedereen lacht met mijn zoutei, maar ik vind het heel handig. Sinds kort is de iPad een vaste metgezel in de keuken. Die komt goed van pas bij het zoeken naar oplossingen. Onlangs was er geen Marsala meer voor het hoofdgerecht. Op de iPad zocht ik naar een alternatief."

Als ze geen inspiratie heeft, kijkt Sandy in haar kookboeken. "Als ik zelf iets klaargemaakt heb, is er geen weg terug. De eerste keer dat we pesto maakten, beslisten we om nooit meer een potje te kopen. Hetzelfde zal gebeuren als we ons wagen aan het maken van verse pasta."

Sandy heeft geen voorkeur voor een bepaalde chef-kok maar wel wat hij met het eten doet. "Ik heb bewondering voor mensen die teruggaan naar de basis. Dat heb ik bijvoorbeeld heel sterk in Californië ervaren. Daar gaat het niet alleen over de smaak, maar ook de kleur, de geur, de presentatie en het kraakverse aspect van eten."

Brits en Italiaans
Twee gerechten die regelmatig op tafel komen, zijn ham en risotto. "Brits en Italiaans, twee keukens die de tegenpool van elkaar zijn", lacht ze.

"Voor de gammon joint rijden we naar Jack O'Shea in Brussel omdat ze die niet in een Belgische slagerij verkopen. Ik doe er wijn, water, wortel, ui, venkel, lookteentjes en een hele rist kruiden bij: soms jeneverbessen, steranijs, sinaasappelschil en wat ik nog in het kruidenrek heb liggen naargelang het seizoen. Dat staat een drietal uur te pruttelen op het fornuis waardoor het hele huis naar de kruiden geurt. Daarna gaat de ham de oven in. Vlak ervoor snij ik ruitjes in het vet waar ik dan kruidnagel in prik. Dan bestrijk ik de ham met de glaze (Tiptree jam): confituur die je kan mengen met kruiden en een scheutje rode wijnazijn. De combinatie van zoet en zout is fantastisch."

Voor de risotto kan Sandy haar houten lepels bovenhalen. "Ik heb altijd bouillon in huis. Het is een gemakkelijk gerecht met ontelbaar veel varianten. 16 minuten met een lepel in de pan roeren, meer moet dat niet zijn. Het gerecht vult, stoomt op het bord en mijn dochter van zes is er dol op."

Seizoensgebonden
Sandy probeert zoveel mogelijk seizoensgebonden te koken. Zowel het Britse magazine Good Food als de Turkse winkels in de Brederodestraat in Antwerpen zijn hiervoor een leidraad. "Voor verse groenten gaan we meestal naar de Dobbelhoeve, een bioboerderij in Schilde. We zochten ooit raketsla maar die hadden ze niet. Toen ik aan de kassa stond, rook ik de geur van raketsla: vers van het veld geplukt. Handig zijn ook de recepten die je uitleggen hoe je bijvoorbeeld aardperen moet klaarmaken."

Voor haar favoriete adressen in Antwerpen, moet Sandy niet lang nadenken. Voor de kaas gaat ze naar Van Tricht. "Ze rijpen hun kazen zelf en kennen hun assortiment heel goed. We kopen er ook brood met rozijnen of noten." Voor koffiekoeken en brood fietst ze graag naar Bakkerij Lints.

Haar grootvader had een eigen vleeshandel aan de slachterij. Toen ze in Antwerpen kwam wonen, raadde hij haar Van Dun in de Nationalestraat aan. "Hij heeft goede rosbief en varkensgebraad. Onze vis kopen we in de groothandel. Mijn partner komt uit een vissersdorp en weet alles over verse vis."

Naast zelf koken, gaat Sandy ook graag op restaurant. "Ik reconstrueer een reis vaak aan de hand van restaurants die ik bezocht heb", lacht ze. Haar favoriete restaurant is Matty in Antwerpen omwille van de seizoensgebonden hedendaagse keuken, het vriendelijke onthaal, het mooie interieur en het marktmenu. Ze heeft ook goede herinneringen aan de Godevaart. "Ik kijk met veel plezier uit naar de komst van 't Zilte in het MAS, zowel voor de keuken van Viki Geunes, de locatie als het uitzicht." Op haar verlanglijst staat Pure C van Sergio Herman. "Ik vind Zeeuwse ingrediënten zoals asperges en lamsoor heel lekker." Ook het Hof van Cleve wil ze bezoeken. "Ik heb Peter Goossens ooit ontmoet voor mijn werk. Koken is zijn passie, hij heeft ongelooflijk veel liefde voor het vak en het eten."