Foodpairing met Belgische bieren

Verschillende bieren
dinsdag, 2 april, 2013 - 20:30

HopusHopus is een goudblond Belgisch bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 8,3%. Het bier wordt gebrouwen door brouwerij Lefebvre gevestigd in Waals-Brabant en wordt verkocht in beugelflessen van 33cl. In cafés wordt het bier geserveerd in een hoog glas met een apart glaasje voor de restgist, zodat je zelf kan kiezen of je het al dan niet toevoegt aan het bier. Voor het brouwen van deze biersoort worden 5 hopvariëteiten gebruikt en het smaakt fruitig en moutig.  De ideale schenktemperatuur is 6°C en dit bier smaakt heerlijk bij kaasgerechten met Brugse kaas en hopscheuten.

 

Duvel Triple HopHet Belgisch speciaalbier Duvel is een blond bier en wordt traditioneel gebrouwen met twee hopsoorten bij Brouwerij Duvel Moortgat in Breendonk.  Jaarlijks verwennen de brouwers van Duvel hun fans met een nieuwe biersoort, de Duvel Triple Hop. Een blond bier gebrouwen met 3 hopsoorten met een alcoholpercentage van 9,5%. Voor 2012 kozen ze voor de aromatische hopsoort Citra uit de Yakima Vallei in Washington. Deze Citra-hop gaf het bier een zeer frisse toets van pompelmoes en tropisch fruit, een perfecte combinatie met hopscheuten.

Poperings HommelbierHet Poperings Hommelbier is een goudblond Belgisch bier dat gecreëerd is ter gelegenheid van de driejaarlijkse Hoppefeesten. Het bier bevat een hoge gisting, 7,5% alcoholpercentage en wordt gebrouwen met 3 hopsoorten. Het bier bevat een bittere hopsmaak gecombineerd met honing, sinaasappel en komijn.  Dit bier kan je best serveren bij Oosterse gerechten met pikante ingrediënten.

 

Brugs tarwebierBrugs tarwebier is een Belgisch tarwebier met hoge gisting en bevat een alcoholpercentage van 4,8%. Dit witbier heeft een zeer verfrissende smaak en wordt gebrouwen met een mengsel van pure tarwe, hop,  oranjeschil en koriander. Het bier serveren bij visgerechten zoals tongfilets is een echte aanrader.

 

Lindemans AppleLindemans Apple is een Belgisch blond bier dat bestaat uit 25% appelsap, het bier wordt gebrouwen bij Brouwerij Lindemans in Vlezenbeek en bevat een alcoholpercentage van 3,5%. Het is een verfrissend biertje met appelsmaak maar toch minder zoet dan andere fruitbieren. Je kan het bier best koel serveren met een temperatuur van 2 à 3 graden en het smaakt heerlijk bij ganzenlever en gerechten gemaakt op basis van appel.

 

JupilerJupiler is een goudgeel Belgisch pilsbier met een alcoholpercentage van 5,2%. Het bier wordt gebrouwen met de ingrediënten mout, gist, hop, water en maïs en heeft een zeer verfrissende smaak. Jupiler is best te combineren met maaltijden die een zout, zoet of zuur karakter bevatten zoals eiergerechten.

Kriek BoonHet Belgische bier Kriek Boon is gemaakt op basis van krieken en wordt gebrouwen bij Brouwerij Boon in Lembeek. Het is een rood bier met een natuurlijke, frisse en zuurzoete smaak. Vooral gerechten gemaakt op basis van rode vruchten en biet, yoghurt en ijs zijn zeer goed te combineren met het kriekbier.

Vanderghinste Oud BruinVanderghinste Oud bruin is een Belgisch rood-bruin bier met een alcoholpercentage van 5,5% en het wordt gebrouwen met de ingrediënten gerstemout, tarwe, karamelmout, hop en water. Het bier heeft een verfrissende en uitgesproken dorstlessende smaak en is perfect te serveren bij vleesgerechten zoals kalfsvlees, rundsvlees, lamsvlees en kip.

OrvalOrval is een Belgisch trappistenbier met een alcoholpercentage van 6,2%. Dit bier kan je best donker bewaren in een temperatuur van 10 à 15° C. Orval heeft een heerlijk frisse bittere, licht zurige  en rijke smaak en is het meest geschikt om te serveren bij zeewolffilet of kalfsvlees.

Trappist van Achel blondAchel is het trappistenbier uit de huisbrouwerij van de trappistenabdij De Achelse Kluis in Hamont-Achel.  Het trappistenbier bevat 8% alcohol en is zowel verkrijgbaar in een blond bier als een bruin bier. Het blonde trappistenbier van Achel heeft een bittere smaak en is best te serveren bij vlees- of visgerechten afgewerkt met een bittere toets.

Oude geuzeOude Geuze is een blond bier met 7% alcohol en bevat gerstemout, tarwe, overjaarse hop en water. De oude Geuze heeft na rijping een zurige smaak maar als je het bier laat rusten krijgt het bier een zachtere smaak. De Oude Geuze wordt voornamelijk geserveerd bij visgerechten.

Trappist Rochefort 10De Rochefort 10 is een zeer sterk trappistenbier met een alcoholpercentage van maar liefst 11,3%, de sterkste variant van Rochefort. De Rochefort 10 heeft een zachte en zoete smaak maar toch is de sterke smaak van alcohol zeker waarneembaar. Dit bier combineren met gerechten die gekarameliseerde suikers bevatten is een absolute topper, de ideale match.

Rodenbach VintageRodenbach Vintage is een Belgisch rood-bruin bier gebrouwen met gerst en maïs. Het bier bevat een alcoholpercentage van 7% en heeft een pittige en verfrissende smaak. Kenmerkend is de appelzurige fruitigheid in combinatie met karamel, wilde honing en eik. Dit bier is zeer geschikt om te serveren bij recepten met zachte smaak, zoals kalfsvlees.

Hoegaarden wit bierHoegaarden is één van de meest bekende witte Belgische bieren en heeft een alcoholpercentage van 4,9%. Voor de bereiding van dit bier gebruikt men water, tarwe, gerstemouten, hop en kruiden. De Hoegaarden is zeer zacht van smaak, waar je de citrusvruchten zeker in doorproeft. Hoegaarden is de perfect aanvulling voor salades en zeevruchten.