Geen grote aardverschuivingen in de Michelingids Belux 2013
België en Luxemburg zijn samen goed voor maar liefst 124 sterrenrestaurants en 146 Bib Gourmands. De absolute toppers blijven De Karmeliet en Hertog Jan in Brugge, en Hof van Cleve in Kruishoutem. Zij behoren zo nog steeds tot de wereldtop met 3 Michelinsterren, een eer die slechts aan een hondertal restaurants wereldwijd is toegekend. Deze allerhoogste onderscheiding staat volgens de gids voor een “voortreffelijke keuken die een reis waard is”.
De enige stijger van 1 naar 2 sterren dit jaar is La Durée in Izegem. De talentvolle chef, Angelo Rosseel, is erin geslaagd om zijn keuken verder te ontwikkelen door perfecte klassieke bereidingen te combineren met moderne technieken.
Tijdens de persvoorstelling van de gids tot tien maal toe gejuich in de zaal, want maar liefst 10 Belgische restaurants mogen aan het sterrenfirmament toetreden, waarvan 7 in Vlaanderen, 1 in Brusel en 2 in Wallonië.
- A’Qi in Brugge – Sint-Andries
- Va Doux Vent in Brussel
- De Zuidkant in Damme
- Cuines 33 in Knokke-Heist
- Table d’Amis in Kortrijk
- Danny Vanderhoven in Lanaken-Rekem
- Le Jardin des Bégards in Luik
- L’Impératif in Bergen-Maisières
- Margaretha’s in Oudenaarde
- Berto in Waregem
Als teken van de dynamiek in de Belgische en Luxemburgse gastronomie, nomineert Michelin in de 2013 editie ook drie rijzende sterren: Villa Lorraine in Brussel, restaurant en wijnbar The Glorious in Antwerpen en De Kristalijn in Genk.
Tot slot zijn er helaas ook de vervallen sterren, weinig verrassingen daar, met 3 van de 4 restaurants ervan die dit jaar ook gesloten zijn: Kasteel Withof in Brasschaat, De Koopvaardij in Stabroek en Clandestino in Temse. Enkel restaurant Aneth in Brugge kreeg dus minder leuk nieuws.