Gerechten met streken - Delicatesse ontsproten uit armoede: Lokerse Paardenworsten

dinsdag, 19 maart, 2013 - 11:23

Rond het begin van de 20ste eeuw kon de Belgische bevolking het zich ook niet permitteren kieskeurig te zijn, want er heerste verschrikkelijke armoede. Steak,varkensvlees en kalfsvlees waren enorm duur en de meesten konden zich zo’n stuk vlees niet veroorloven. Om toch iets van vlees op tafel te kunnen zetten, besloot men het paard eens uit te proberen. Geen prijsbeesten natuurlijk, maar de afgedankte knollen, zoals de paarden van de paardentram, trekpaarden uit de Antwerpse haven, enzovoort. Het vlees werd zo populair onder de armere bevolking dat er enkele beenhouwerijen zich ontpopte tot heuse paardenvleesverwerkers die zich vooral rond Lokeren bevonden. Er ontstonden allerlei bereidingen met paardenvlees: salami, gerookt vlees en gehakt. En van gehakt kan men worsten maken, dus zo geschiedde. In Lokeren zijn de paardenworsten ondertussen uitgegroeid tot een heuse delicatesse.

Ik wou wel eens weten hoe zo’n traditionele bereiding eruit zag. Na even zoeken, kwam ik terecht bij Jenny. Van horen zeggen wist ik dat zij heerlijke Lokerse Paardenworsten uit haar potten kon toveren. Dus na een vriendelijk woordje mocht ik op een zondagavond bij haar gaan aanschuiven.

“Veel mensen maken dat met tomatensaus, maar dat is niet het originele recept”, klonk het. Wel, daarover wil ik niet discussiëren, want wat heb ik nu te zeggen tegen een vrouw die geboren en getogen in Lokeren, al heel haar leven paardenworsten maakt. Als raad kreeg ik mee dat niet zomaar eender welke worsten goed genoeg zijn. “Proef altijd eerst rauw van het gehakt en als je dat niet lekker vindt, begin er dan gewoon niet aan.” Maar Jenny vond het goeie gehakt en de beste worsten bij de beenhouwer waar ze nu al jaren haar paardenworsten haalt.

Toen we aan tafel werden geroepen door de vrouw die zo passioneel over ‘haar’ gerecht kon vertellen, kon ik ook niet wachten om te proeven. De worsten smaakten geweldig goed af en de saus was heerlijk! (ook een verdienste van het lekkere gehakt). Het receptje geef ik graag met jullie mee (en ik garandeer je dat het heel simpel is!) met veel dank aan Jenny, de vrouw die me voor één keer paardenvlees liet eten:

Wat heb je nodig voor vier personen?
-          1 kilo paardenworsten van de beste kwaliteit
-          Bakboter
-          Maïzena voor bruine saus
-          Beetje water
-          Peper
-          Zout

Hoe ga je te werk?
Stoof de worsten aan in een flinke klont bakboter. Prik er gaatjes in en duw erop, zodat al het vet vrijkomt in de pot. Laat het in de boter en het vrijgekomen vocht van de worsten 3,5 uur stoven op een heel zacht vurtje. Haal dan de worsten eruit en leg ze even opzij. Vermeng het braadvocht met een scheutje water en maïzena voor bruine saus en roer goed tot je een goeie vaste saus krijgt. (Goed het aanbaksel los roeren!). Indien je de saus te dik vindt, voeg dan nog een beetje water toe. Als je ze te dun vindt, voeg je nog wat maïzena toe. Proef van de saus en werk af met peper en zout. Leg de worsten terug in de pot bij de saus en laat ze even terug goed opwarmen voor je ze serveert.

Breng ze op tafel met zelf gesneden en gebakken frietjes en een slaatje.
Smakelijk!