Gerechten met streken - Zoetzure stoverij

maandag, 13 mei, 2013 - 10:24

In de Middeleeuwen aten we al stoofvlees, maar niet per se van rundsvlees, zoals we dat nu wel voornamelijk kennen. We hebben dus enkele eeuwen de tijd gehad om dit topgerecht op punt te stellen. Die tijden werd het gerecht voornamelijk gemaakt met varkensvlees en schapenvlees. Zacht en mals rundsvlees was erg duur. Het gewone volk kon zich wel rundsvlees veroorloven, maar enkel van oudere dieren, waarvan het vlees al heel taai was en dus niet meer echt smakelijk. 

Ons stoofvlees distingeert zich van de typische Franse wijnstoverijen door het gebruik van bier, hoe kan het ook anders? Al beweert Noord-Frankrijk weer dat ook onze stoverij hun uitvinding is.

Typisch in de Middeleeuwen was het contrast in gerechten tussen zoet en zuur. Aangezien de wortels van het gerecht daar ontsproten zijn, is het logisch dat we deze tegenstelling nu vaak nog terugvinden. Zo gebruiken heel veel mensen nu nog enige vorm van zoetstof in hun gerecht voor stoofvlees, vaak onder de vorm van Luikse siroop, of poepgelei. Om de zuurte erin te brengen, wordt er voor de saus dan weer vaak een bier gebruikt met een hoge zuurtegraad, zoals bijvoorbeeld Rodenbach of Lambiek.

Ook Piet Huysentruyt heeft het wel begrepen op dit ietwat zuurdere bier. Hoe hij Vlaamse karbonaden maakt, kan je hier bekijken.

Smakelijk!