Gezocht: grootmoeders met baktalent

woensdag, 1 augustus, 2012 - 14:02

Grandma’s Design. Revisiting Europe’s Baking Heritage koppelt cultureel erfgoed aan innovatie.  Grootmoeders uit vijf Europese landen -  België, Italië, Finland, Nederland en Turkije - worden uitgenodigd om hun bakkennis, -kunde en -verhaal te delen.  Zowel het bakproces als het verhaal eromheen zullen vastgelegd worden in een kort filmpje.  Alle filmpjes komen op een internationale website, die gelanceerd wordt tijdens de Week van de Smaak in november.

Maar daar stopt het niet.  Eens de filmpjes online staan, worden professionele designers uitgenodigd om een nieuw concept te bedenken geïnspireerd op één van de klaargemaakte recepten. De resultaten van deze samenwerking  tussen grootmoeders en designers bundelt Design Vlaanderen in een rijk geïllustreerd boek , dat in 2013 verschijnt.

Voor Vlaanderen en Brussel is vzw Vol-au-vent op zoek naar grootmoeders die een traditioneel bakrecept  kunnen bereiden:  dat kan een eigen versie zijn van een oude bakspecialiteit, een familierecept met een bijzonder verhaal, maar ook streekgebonden bakspecialiteiten mogen niet ontbreken.  Er wordt specifiek gezocht naar grootmoeders die broodpudding, Limburgse vlaai, Driekoningentaart, mattentaart, tabakstaart of speculaas kunnen bakken.  Andere bakspecialiteiten zijn uiteraard ook van harte welkom.

Ben je of ken je een oma met baktalent die haar recept wil delen met een internationaal publiek, neem dan snel contact op met annelore@volauvent.net of  bel naar 02 527 28 00. Meer informatie en een voorproefje van de filmpjes vind je op  www.grandmasdesign.com