Gezonde kooktechnieken

groenten
dinsdag, 14 mei, 2013 - 15:39

Groenten

Warme groenten kan je bereiden door ze even aan te stoven. In de plaats van boter te gebruiken kan je 1 tot 3 eetlepels water in de pan of pot doen, samen met 1/4 tot 1/2 bouillonblokje. Voeg de groenten toe en laat ze stoven op een zacht vuurtje tot ze volledig gaar zijn. Wanneer het vocht teveel verdampt kan je af en toe nog wat water toevoegen. Een andere gezonde manier om groenten te bereiden is door ze te stomen. Stomen kan je doen in de microgolf of steamer. Deze techniek zorgt ervoor dat de natuurlijke smaak van de groenten beter behouden blijven. Je kan ook altijd gedroogde of verse kruiden toevoegen aan het stoomwater om extra smaak toe te voegen. Wanneer je groenten kookt, beperkt dan het kookvocht en start met warm water van de kraanDit zorgt ervoor dat de groenten minder lang moeten zwemmen in het water en minder vitaminen en smaak verliezen. Een vierde en laatste manier om groenten te bereiden is in de wok. Smeer de wok vooraf in met olie zodat je geen extra vetstof hoeft te gebruiken. Het beste resultaat bekom je door te wokken op een matig tot hoog vuur en de harde groenten in kleinere stukjes te snijden dan de zachtere, zo zijn alle groenten tegelijk gaar.  

Sauzen

Sauzen op basis van groenten kan je op een gezondere manier binden aan de hand van courgette, ui, aubergine en de steel van de brocolli. Deze hebben hetzelfde bindende effect als aardappelen of bloem. Laat de groenten samen met de andere groenten in je saus  langzaam gaar worden en mix nadien alles door elkaar. Wanneer je liever nog wat stukken hebt in je saus laat je de bindgroenten gewoon wat langer meestoven. Om sauzen op basis van melk of water te binden kan je vetstof vermijden. Meng je vloeistof (water, bouillon, melk,...) met kruiden en voeg er enkele lepels bouillon aan toe. Mang alles koud onder elkaar en zet dan pas op het vuur. Als de saus dan kookt zal ze gebonden zijn. Sauzen kan je eveneens binden met fruit. Stoof een rijpe banaan of appel in kleine stukjes aan samen met wat ui en water. Voeg daarna de vloeistof van je saus toe, laat alles koken en mix het geheel. Wanneer je je saus op smaak wil brengen met alcohol, kies dan voor wijn. wijn bevat zo goed als geen suiker en de alcohol wordt gereduceerd bij het koken.

Vlees en vis

Wanneer je vlees of vis wil bakken kan je best de pan insmeren met vetstof in plaats van de vetstof te laten en dan je vlees of vis erin te leggen. Het helpt eveneens om gebruik te maken van een antikleefpan. Om vlees of vis te grillen heb je zelfs helemaal geen vetstof nodig. Wanneer je toch vetstof wil gebruiken kan je best je vlees of vis hiermee insmeren alvorens je het op de grillpan begint te bakken. Bij het bakken van vlees of vis kan je eveneens gebruikmaken van een bakvel, dan heb je helemaal geen vetstof nodig. Leg een bakvel in je pan en bak daarop je vlees of vis. Bakvellen kan je vinden in de meeste grootwarenhuizen. Net zoals groenten kan je ook vlees of vis stomen. Leg je stukje vlees of vis gewoon bij je groenten of in een ander laagje van je stoomoven.

Aardappelen

Aardappelen kook of stoom je het best in de schil, hierdoor behouden ze hun natuurlijke celstructuur en zullen ze sneller een verzadigd gevoel geven. Eet je de schil niet graag ? Dan kan je ook de schil verwijderen als de aardappelen gaar zijn, dit heeft hetzelfde resultaat.