Glutenvrij koken: aan de slag met ijsjes

Glutenvrij koken: aan de slag met ijsjes
donderdag, 11 augustus, 2016 - 10:19

Zelf volg ik heel streng mijn dieet, anders draag ik daar vier uur later al de gevolgen van. Waar ik blijkbaar minder aandacht voor heb is voor de ingrediënten van ijsjes. Ik merk bij heel wat andere mensen met coeliakie dat ze goed gaan navragen of het ijs glutenvrij is als ze een nieuwe zaak binnenstappen of verwachten dat hun ijsje met een handschoen wordt klaargemaakt. Toen ik klein was kozen we voor frisco’s voor in de diepvries en als de ijskar kwam vroeg ik twee smaken - pistache en stracciatella - in een potje. 

In de jaren negentig waren de potjes nog een unicum en stopte men daar al helemaal geen koekje in. Ondertussen zie je meer mensen met potjes dan met hoorntjes rondlopen en moet ik altijd op tijd vermelden dat ik er geen koekje bij hoef. Navragen of het ijs glutenvrij is, doe ik nooit. Ik kies voor de veilige smaken en laat natuurlijk de ‘speculaas’ of ‘brownies’ links liggen. Iedere zijn keuze. 

 

 

Via de special ijsjes en sorbets kan je heel wat bruikbare recepten vinden om zelf ijs te maken. Met uitzondering van de hoorntjes, oreokoekjes, koekjes, nic-nac en speculaaskoekjes zijn alle andere ingrediënten van de huidige recepten glutenvrij. De koekjes zijn snel te vervangen door glutenvrije koekjes en het recept voor glutenvrije hoorntjes geef ik jullie graag mee.

Onder de noemer ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’ komt het volgende recept van één van de bestuursleden van de Vlaamse Coeliakie Vereniging. Het viel tijdens de voorbije ledendagen van diezelfde VCV enorm in de smaak, kortom een succesrecept om mee aan de slag te gaan.

Ingrediënten: 115 g poedersuiker, 65 g boter, 4 eiwitten, 175 g glutenvrije bloem, 1 el maïzena, snuifje zout en 30 ml water.

Bereiding:

  1. Mix de suiker met de boter tot het wit wordt.
  2. Voeg het eiwit beetje bij beetje toe.
  3. Meng er de gezeefde bloem, zout en maïzena onder tot een mooi geheel.
  4. Voeg als laatste ook het water toe.
  5. Bak nu de koekjes met een ijshoorntjeswafelijzer, neem ongeveer 1 soeplepel per koekje. Rol ze onmiddellijk tot hoorntjes met een hoorntjesvormpje.

 

 

 

Eerder op zoek naar een gezond en toch glutenvrij ijsje? Dan is onderstaande recept eerder je ding: Yoghurt-ijsjes.

Ingrediënten: 250 ml slagroom, 250 g volle yoghurt, 50 g stevia en 1 citroen.

Bereiding:

  1. Meng de yoghurt, de stevia en het sap van 1 citroen door elkaar.
  2. Klop de slagroom stijf en spatel deze erdoor. 
  3. Schep het mengsel in je ijsvormpjes (tip: stop ze vooraf al even in de diepvries) en 3 uur later kan je gaan proeven.

Smakelijk.

 

Zin gekregen in ijsjes? Snuister en zoek dan zeker door deze recepten.