Glutenvrij koken: ben jij ook zo dol op Dim Sum?

zondag, 2 april, 2017 - 13:48

Het is van oorsprong een Kantonees gebruik om Dim Sum te serveren bij het theeritueel, maar vandaag kan je Dim Sum heel de dag door eten. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat Dim Sum de Chinese versie van tapas zijn.

Meestal worden de Dim Sum gemaakt door deegvelletjes te vullen. Spijtig genoeg kan je geen glutenvrije wontonvelletjes vinden in België. Gelukkig kan je gemakkelijk zelf glutenvrije Dim Sum maken. Je kan de glutenvrije Dim Sum ook stomen, bakken, in bouillon koken of zelfs frituren. Ik bak ze het liefst in de pan en stoom dan even op het einde zodat de Dim Sum gaar zijn maar toch krokant blijven.

Je kan de Dim Sum een paar uren op voorhand klaarmaken maar je moet de glutenvrije Dim Sum bewaren onder een vochtige doek anders drogen ze helemaal uit. Vlak voor het serveren stoom, bak, kook of frituur je de hapjes dan. Je kan variëren met verschillende vullingen. Je kan ook Dim Sum maken met een geblancheerd koolblad, die kan je dan eventueel ook bakken maar ze worden niet echt krokant.

Voor een glutenvrij Dim Sum deeg – eigenlijk won ton velletjes- neem je 380 g glutenvrije bloem van Schär (die zorgt voor een goede binding) en giet hier 540 ml kokend water bij. Meng met tot een homogeen geheel en wacht even tot het wat afgekoeld is zodat je het kan kneden. Kneed 1 minuut en verdeel het in 30 gelijke stukken. Maak hiermee dan kleine balletjes deeg. Bekleed een werkplank met plasticfolie of bakpapier en leg de balletjes hierop. Bewaar die onder een natte handdoek en rol ze één voor één uit met een deegroller tot een cirkel met ongeveer 10 cm diameter. Vul ze met een mengsel naar keuze en bewaar ze weer onder de natte handdoek.

 

 

 

Het leuke aan Dim Sum is dat je enorm veel kan variëren en je kan er eventueel een Westerse touch aan geven – fusion Dim Sum.

Mijn favoriete vullingen zijn:

- gekookte quinoa opbakken met sesamolie, erwtjes, vijfkruidenpoeder, tamarisaus en tofu

- een rauwe mengeling van gemalen kipfilet, rode peper, koriander, look, sjalot en citroengras

- een rauwe mengeling van garnalen, kipfilet, rode peper, koriander, limoensap, lente uit en gember

 

Serveer Dim Sum met een sausje van tamari en limoensap en eventueel wat rode peper.

 

Smakelijk!

 

P.S. Tamari is glutenvrije sojasaus