Goestjes nam deel aan de workshop met Sofie Dumont. En of ze er goesting van kreeg!

Goestjes nam deel aan de workshop met Sofie Dumont. Benieuwd naar haar verslag?
woensdag, 20 december, 2017 - 09:45

Jozefien Ryckx van Goestjes nam deel aan de workshop met Sofie Dumont en nam heel wat inspiratie mee naar huis. Ben je ook zo benieuwd naar haar verslag van de avond met Sofie Dumont, de grande dame van culinair België? 

In december zie ik de bezoekersaantallen van mijn blog zo geleidelijk aan stijgen, met een grote piek vlak voor Kerst. Het is duidelijk, met de feestdagen wordt er heel veel gekookt! En heel veel mensen zijn duidelijk op zoek naar inspiratie. Ook ik probeer jaarlijks te variëren in mijn kerstmenu. Het kan niet altijd hertenkalf of gevulde kalkoen zijn, toch?

Daarom vond ik het heel fijn om te kunnen deelnemen aan een kerst-kookworkshop met de fameuze Sofie Dumont. We kennen haar als een sympathieke tv-kok die immer enthousiast toffe gerechten op tafel tovert. Ik was vooraf heel erg benieuwd naar wat zij op haar kersttafel zou serveren!

We werden verwelkomd in de mooie omgeving van Bureau Cuisine, in Melle vlakbij Gent. De tafel was prachtig gedekt dus dat zorgde meteen voor een gezellige sfeer. En zoals het ook op een goed kerstfeest hoort werden we ontvangen met een glaasje bubbels. Ik maakte kennis met de andere deelnemers die van alle kanten van Vlaanderen kwamen. Een leuke bende, dat zag je zo.

En toen kwam Sofie dolenthousiast af met haar menu waar ze ook de nodige uitleg bij gaf. Die menu klonk mij meteen als muziek in de oren. Sofie vertelde dat we volop gingen voor super lekker eten zonder al te veel poespas en dat we gewoon potjes op tafel gingen zetten in plaats van de borden heel strikt te gaan dresseren. Sharing dinner dus om het met een hip woord te zeggen, helemaal mijn ding!

Ikzelf ging aan de slag om de “bouillabaisse de luxe” klaar te maken. Het recept van Sofie laat je toe om alles vooraf te maken en is bovendien superlekker! We maakten de langoustines schoon, sneden de kraakverse vis in hapklare stukken en maakten rouille. Intussen stond ook de bouillabaisse op basis van de koppen en schalen van de langoustines heerlijk te pruttelen.

Ik ging wat rondkijken in de rest van keuken en zag dat het goed was. Dat stoofpotje van kalkoen met Rodenbach stond al te sudderen. Ik stak mijn vinger in de knolselderpuree en proefde dat het goed was. De dessertploeg was druk in de weer met Sofie’s versie van een kerststronk, geïnspireerd op het recept voor tiramisu. Een roze dan nog wel, op basis van champagnekoekjes en framboos. Dat zag er al heel feestelijk uit!

Tijd om aan tafel te gaan. We serveerden de bouillabaisse in een grote kom op tafel met daarrond allemaal kleinere kommetjes met de stukken gebakken vis, langoustines en inktvisringen. De krokante toasts met rouille en gemalen kaas smaakten er heerlijk bij! Gezellig én lekker, een geslaagd voorgerecht dus! Heel waarschijnlijk komt deze ook op mijn menu terecht.

Daarna kwam het kalkoenstoofpotje op tafel. Sofie toonde ons hoe we onze kommetjes moesten vullen. Eerst een mooie schep van de knolserderpuree, dan een kuiltje maken en daarin het stoofpotje scheppen, vervolgens afwerken met vers witloof en gepofte veenbessen. Yum! En die veenbessen, wat een topidee op die te poffen! Geen werk en hemels zuurzoet van smaak, de perfecte afwerking voor elk kerstmaal.

Ten slotte verscheen de tiramisubuche in vol ornaat op de tafel. Dat was puur genieten. Ik dacht vooraf dat zo’n stukje wel meer dan genoeg zou zijn, maar dit dessert was verrassend licht. Een ideale, lekkere afsluiter van een heel gezellig en smakelijk diner!

 

Het menu van Sofie heeft mij in ieder geval al veel goesting gegeven om voor Kerst de keuken in te duiken. Hopelijk zie je het intussen even hard zitten als ikzelf! Veel succes in ieder geval en prettige, lekkere feesten!

VTM Koken feestmenu's

Sandra Bekkari, Loïc Van Impe, Sofie Dumont én Vers Talent An maakten speciaal voor ons een eigen feestmenu: lekker, toegankelijk én voor ieder wat wils. Nood aan inspiratie voor je feest?

Bekijk hier hun menu's: