Gratis choco tijdens de week van de Fair Trade – 2 tot 12 oktober 2013

dinsdag, 3 september, 2013 - 14:26

 

Oxfam-Wereldwinkels laat van zich horen tijdens de Week van de Fair Trade:

  • Tussen 2 en 12 oktober delen de 8.000 vrijwilligers gratis boterhammen met choco uit op tal van openbare plaatsen in heel Vlaanderen. Ook heel wat scholen gaan creatief aan de slag met chocoboterhammen, tijdens de scholenwedstrijd ‘Smeer ze’.
  • Op zaterdag 12 oktober viert Oxfam de Wereldwinkeldag. Wie die dag een lege chocopot meebrengt naar de wereldwinkel, krijgt gratis een volle pot Oxfam-choco in ruil.


De pot op?

Onder de slogan ‘De pot op?’ stunten de wereldwinkels met hun chocopasta: op 12 oktober kan iedereen een lege chocopot – van eender welk merk – inruilen voor een gratis pot Oxfam Fair Trade-choco. In oktober vorig jaar organiseerde Oxfam-Wereldwinkels een gelijkaardige actie. Zo’n 40.000 gezinnen maakten toen kennis met de pure smaak van eerlijke chocopasta.

Verandert choco de wereld?

De chocopasta staat symbool voor alle wereldwinkelproducten. Via deze producten laat Oxfam-Wereldwinkels zien dat een andere manier van handelen mogelijk is, en klaagt ze de oneerlijke verhoudingen in de internationale handel aan. Honderden miljoenen producenten in het Zuiden en zeven miljard consumenten zijn de speelbal van een kleine groep bedrijven die zich alles kunnen permitteren. “Die onevenwichtig verdeelde macht leidt tot mensonwaardige omstandigheden bij de producenten in het Zuiden. Maar weinigen beseffen dat ook de Vlaamse consument hier de dupe van is. Eerlijke handel moet eerlijk zijn voor iedereen.”, zegt Arne Schollaert van Oxfam-Wereldwinkels. Daarom gooit Oxfam alle kaarten op tafel over eerlijke handel. Het hele verhaal wordt duidelijk voor een groot publiek in een filmpje op www.allekaartenoptafel.be.