Groenteliefhebber Frieda Van Wijck leert bij van VTM-chef Sofie

vrijdag, 23 januari, 2015 - 14:00

Gewoontegetrouw maakt Sofie op maandag 26 januari een gerecht uit de jeugdjaren van haar gast en voor Frieda zijn dat ontegensprekelijk de Limburgse boekweitkoeken. Dat zijn hartige pannenkoeken met spek, maar Sofie maakt ze voor de gelegenheid met serranoham, waterkers en gebakken appeltjes. De geuren roepen meteen jeugdherinneringen op en Sofie doet haar souschef zelfs een kantje van zichzelf tonen dat we nog niet kenden: Frieda bekent dat ze als kind deel uitmaakte van de - toen courante - smokkeltrafiek in de grensstreek in Limburg.

Op dinsdag 27 januari maakt Sofie een gerecht met ingrediënten die Frieda liever kwijt dan rijk is in haar maaltijd: ansjovis. De gaste trekt de wenkbrauwen dan ook wantrouwig op als ze hoort dat Sofie voor haar gevulde wafels maakt met een tapenade van kappertjes, artisjokken, olijven en… ansjovis. De wafels gevuld met zelfgemaakte tapenade bedekt Sofie met fijne sneetjes Manchego kaas. Het resultaat oogt alvast geweldig goed, maar zal het voor Frieda ook even goed smaken?

 

 

Na de minder geliefde ingrediënten van dinsdag is het op woensdag 28 januari tijd voor het absolute lievelingsgerecht van Frieda. Ze is dol op groenten en op Italiaanse maaltijden, en dus maken de dames een typisch Italiaans groentegerecht met gegrilde aubergines en een overheerlijke tomatensaus:  melanzane alla parmigiana. Als het gerecht in de oven verdwijnt, maakt Sofie een alcoholvrije cocktail met gemberthee, kaneel en munt. De presentatrice vertelt dat ze zelfs een eigen groentetuin heeft waarin ze steevast te vinden is in haar vrije tijd.

Op donderdag 29 januari is het tijd om de best bijgebleven culinaire reiservaring van Sofies kookgaste uit te lichten. Ondanks haar lievelingsgerecht uit Italië, heeft Frieda de beste herinneringen aan de Marokkaanse keuken. De geuren en de smaken van de soeks in Marrakech zijn haar altijd bijgebleven. Daarom maakt Sofie voor haar een schapenragout op Marokkaanse wijze met couscous. Frieda maakt zelf niet vaak exotische gerechten, dus ze is blij dat Sofie haar toont hoe ze tewerk moet gaan. Als het deksel van het dampend stoofpotje opengaat, voelen de dames zich meteen in het zonnige Marokko. 

Om de kookweek met een zoete knal te eindigen, maakt Sofie op vrijdag 30 januari een panna cotta met praliné, chocolade en appelsienroom. Frieda is verzot op chocolade en is in haar nopjes als ze verneemt dat Sofie de lekkernij verwerkt in het populaire dessert. Ze is niet alleen gelukkig met het – alweer Italiaanse – gerecht, maar ook omdat ze van Sofie eindelijk eens ziet hoe ze het perfecte resultaat bereikt door de juiste hoeveelheid gelatine te mengen met melk, suiker en room. 

 

 

DE KEUKEN VAN SOFIE, ELKE WEEKDAG BIJ VTM

Op maandag 26/01: Op Grootmoeders wijze - Boekweitkoek met serranoham, appel en siroop.

Op dinsdag 27/01: Lust ie ’t of lust ie ’t niet? - Gevulde wafels met ansjovistapenade en Manchego kaas.

Op woensdag 28/01: Lievelingsgerecht - Melanzane alla parmigiana.

Op donderdag 29/01: Op reis - Marokkaanse schapenragout.

Op vrijdag 30/01: Zoete zonde - Panna cotta met praliné en appelsienroom.