Groot nieuws. Belgische biercultuur erkend als werelderfgoed.

Groot nieuws. Belgische biercultuur als werelderfgoed.
woensdag, 30 november, 2016 - 15:00

In 2014 dienden de drie gemeenschappen van ons land een dossier in bij Unesco. Het doel: onze biercultuur erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. Deze ochtend kwam het nieuws dan dat de erkenning werd goedgekeurd.

België telt meer dan duizend verschillende bieren. We hebben het grootste aanbod aan authentieke, ambachtelijke en aparte bieren ter wereld. De beleving van het aparte glas tot de bruine kroeg is uniek in de wereld. Mede daarom wereld die kandidatuur nu goedgekeurd. Dit betekent uiteraard zeer goed nieuws voor ieder die elke dag bezig is met het maken, brouwen of verkopen van bier.

Minister Gatz toont zich alvast fier. "We houden van ons bier en waarderen de oneindige diversiteit ervan, die nergens ter wereld wordt geëvenaard. In België hoeft bier in kwaliteit en diversiteit niet onder te doen voor wijn of andere dranken. Het verheugt me dan ook dat de Unesco de creativiteit en diversiteit van onze biercultuur erkent", aldus Gatz.

 

Verder zijn ook nog erkend: de Heilig-Bloedprocessie in Brugge, het carnaval van Binche, de processionele reuzen, de kunst van de valkerij, het carnaval van Aalst, het Jaartallenleven in Leuven, de Houtem Jaarmarkt, het Krakelingenfeest, de Tonnekesbrand van Geraardsbergen en het garnaalvissen te paard in Oostduinkerke allemaal als cultureel erfgoed.

Schol!