Grote kuis: 3 tips voor een propere (microgolf)oven!

Grote kuis: 3 tips voor een propere (microgolf)oven!
maandag, 17 oktober, 2016 - 08:13

1. Een vieze oven weer doen blinken

Wat heb je nodig? Bruine zeep, zilverpapier, handdoek, ammoniak, keukenrol of oude doek. Of: natriumbicarbonaat, witte azijn.

Verwarm de oven vijf minuten voor en zet hem dan uit. Smeer de binnenkant van de oven in met bruine zeep. Bedek de bodem met een stuk zilverpapier. Drenk de handdoek in warm water waar je een goede scheut ammoniak aan hebt toegevoegd. Leg de handdoek vervolgens op het rooster in de oven. Sluit de oven en laat alles een aantal uren inwerken. Indien nodig zelfs een ganse nacht. Daarna veeg je het vet en het aangebrande eten gemakkelijk weg met keukenrol of een oude doek.


Is de situatie minder ernstig, maar heb je graag een kraaknette oven? Dan kan je als volgt te werk gaan. Meng eenzelfde hoeveelheid natriumbicarbonaat en witte azijn tot een papje en maak de oven hiermee schoon. Maak het papje klaar in een grote kom, want het goedje zal een beetje schuimen. Let er wel op dat je geen te grote hoeveelheid maakt, want deze pasta moet dadelijk gebruikt worden. Als je oven schoon is, giet je het overblijvend papje door de afvoer. Als je daarna grondig doorspoelt met heet water, is ook meteen je afvoerpijp gezuiverd.

 

2. De ovendeur ontvetten

Wat heb je nodig? Sodakristallen, doekje, keukenpapier.

Je kan de oven ook schoonmaken met behulp van sodakristallen. Die hebben een ontvettende kracht. Deze tip is ook handig als je gewoon het ovendeurtje wil ontvetten. Doe een handvol soda in heet water. Dompel een doekje in het water en wring het een beetje uit. Vervolgens kan je er zo de oven mee schoonvegen. Nu rest enkel nog het droogwrijven met een droge doek of wat keukenpapier.

 

3. De microgolfoven snel en zonder moeite kuisen

Wat heb je nodig? Glazen kommetje, citroenschijfjes, microvezeldoekje. Of: natriumbicarbonaat, zacht sponsje.

Eten bereiden in de microgolfoven geeft vaak spatten. Dit kan je voorkomen door de potjes af te dekken terwijl het voedsel wordt opgewarmd. Wanneer er toch voedselresten in de oven plakken, verwijder die dan net als bij de oven zo snel mogelijk. Als het vuil nog niet gestold is, kan je het gemakkelijk verwijderen met een stukje keukenpapier. Het glazen draaitafeltje doe je gewoon bij de afwas. Als de spatten in je microgolfoven toch al opgedroogd zijn, kan je die losmaken door de dampen van heet water.


Neem een kommetje met heet water en leg hier enkele schijfjes citroen in. Zet dat in de microgolfoven en laat vijf minuutjes op volle kracht draaien. Het water vormt stoom en dankzij die stoom kan je het vuil gemakkelijk wegvegen. De citroen ontvet de oven en hij zorgt ervoor dat die heerlijk ruikt. Heel simpel en zonder schrobben! Als deze techniek niet doeltreffend genoeg is, kan je wat natriumbicarbonaat in je microgolfoven verspreiden. Gebruik een zacht sponsje om vlek per vlek weg te schrobben. Vergeet niet de natriumbicarbonaat met wat water te verwijderen.