Het Hopmuseum in Poperinge

de ‘Stadsschaal’, een historisch gebouw in het centrum van Poperinge
dinsdag, 2 april, 2013 - 20:30

Een wonderlijke plant die zowel de heerlijke exclusieve hopscheuten levert, en natuurlijk ook één van de belangrijkste ingrediënten van bier. Het fungeert als natuurlijk bewaarmiddel, geeft het de unieke bittere smaak en zorgt voor schuimstabiliteit. De hopteelt gaat al zeven eeuwen terug in het West-Vlaamse Poperinge. Stof genoeg om er een gans museum aan te wijden op een unieke locatie, en uiteraard met degustatiecafé vlabij. Een culinaire uitstap dus zeker waard!

In de ‘Stadsschaal’, een historisch gebouw in het centrum van Poperinge, kom je alles te weten over hop, of ‘hommel’, zoals de lokale bevolking hop noemt. Hier werd vroeger hop gewogen, gekeurd en gestapeld. Verdieping per verdieping van het gebouw ontdek je, gewapend met een handige audiogids, meer over de gewilde plant.

We beginnen helemaal bovenaan het gebouw, waar je in de historische kamers (die nog naar hop ruiken!) meer ontdekt over de geschiedenis van de hopplant. Het waren de monniken van de St.Bertinusabdij die hop naar de zandleemgronden van Poperinge brachten, een ideale voedingsbodem voor de plant. Ook komen we alvast te weten dat het de vrouwelijke planten zijn, die de ‘hopbellen’ leveren. Het belangrijkste bestanddeel van de hopbel is het geel poeder met de naam lupuline, dat gebruikt wordt voor het brouwen van bier. Mannelijke planten zijn uit den boze, want door te bevruchten verminderen ze de kwaliteit van de lupuline.

Een verdieping lager komen we meer te weten over de teelt, met een grote seizoenskalender met bijhorende antieke werktuigen. Van de hopscheuten die in maart worden geoogst tot de hopplanten die tot 7 meter hoog klimmen alvoor ze gedorst worden in september.

Weer wat lager, worden de hopkamers gewijd aan de oogst. Tot 1950 bracht de pluk een ware volksverhuizing met zich mee van seizoensarbeiders. Met de gekende feesten en folklore van dien. Vanaf dan werd (en wordt nog steeds) de pluk gedaan door speciale machines.

Op het gelijkvloers tenslotte leer je hoe de hop verwerkt wordt, en mag je uiteraard één van de talrijke bieren met hop gaan proeven in aanpalend café.

Het Hopmuseum is open van dinsdag tot zondag en op feestdagen, van maart tot november, van 10:00 tot 18:00. Wie graag op een ander moment langsgaat, kan reserveren. Alle info vind je op de website.

Nog extra leuk nieuws voor trappistenliefhebbers, want van 13 april tot 30 september 2013 wijdt het Hopmuseum een tentoonstelling aan de trappist, uiteraard mét proeverij.

Hopmuseum PoperingeGasthuisstraat 718970 Poperinge