Hitte, het verborgen ingrediënt
In de keuken meten we de ingrediënten af met een weegschaal of lepel, helaas is dit niet mogelijk met hitte. Nochtans een zeer belangrijk ingrediënt om in de keuken veilige, voedzame en smakelijke gerechten te maken.
Het is dan ook ontzettend belangrijk de juiste hitte toe te voegen aan de gerechten die we willen klaar maken. Te weinig hitte, en er verandert niet genoeg en bij te veel hitte gaat het schiften, wordt het taai of droogt het geheel uit. Hitte is dus bij de bereiding van een gerecht een ontzettend lastig ingrediënt.
De apparaten zoals ovens en kookplaten die we gebruiken zijn niet altijd even nauwkeurig, daarom is het aan te raden een kernthermometer te kopen. Hiermee kan je de kerntemperatuur van het voedsel aflezen, wat een exactere weergave is van een perfecte bereiding.
Aan de 'Helpende Want' wordt vaak de vraag gesteld hoe lang een bepaald stuk gebraad de oven in moet, helaas kan hierop nooit een exact antwoord gegeven worden. Niet alleen zijn er verschillen qua oven, maar ook de soort van oven geeft een verschillend resultaat.
Gasovens hebben een ventilator om de damp en de kooldioxide uit de vlam te laten ontsnappen. Daarbij verdwijnt ook vocht, wat het uitdrogen en de kleuring van voedsel bevordert. Elektrische ovens brengen geen verhittend gas voort, sluiten beter dan gasovens en houden het vocht ook beter vast. Dit is bvb een voordeel bij het bakken van brood en het garen van voedsel. Convectieovens zijn gas- en elektraovens met een ventilator die hete lucht laat circuleren. Hierdoor wordt de hitte evenwichtig verspreidt en is de gaartijd betrekkelijk korter.
Neem dus de tijd je apparaten te leren kennen en blijf testen tot je met je eigen ogen, neus en vingertoppen met de hitte in je bereidingen kan werken.