Hittegolf: de lekkerste frisco's maak je zelf!

donderdag, 22 juni, 2017 - 11:21

Popsicle, frop, frisco, ijsco…allemaal woorden voor éénzelfde lekkernij: een ijsje op een stokje.

Deze ijsjes zijn heel snel gemaakt en je kan ze heel ‘pinsta’-worthy maken. Er bestaan ondertussen hele leuke vormpjes die je makkelijk online kan kopen, je kan het zo gek niet bedenken: lichtzwaarden (uit de bekende ruimte saga), hartjes, tiki’s... 

Het leuke aan frisco’s is dat je ze zo gezond of ongezond kan maken als je zelf wil. Als je geen gluten, suiker of lactose mag eten is dit de perfecte traktatie tijdens de zomer.

Je kan je vormpjes vullen met verschillende soorten vullingen:

 

1. noten en zaden

Als je noten zoals cashews of amandelen een nachtje laat weten en dan in de blender mixt met wat water  en wat esdoornsiroop of geweekte dadels krijg je romige frisco’s. Leuk om deze af te werken met wat gesmolten chocolade. Of meng er eens aardebeien en chiazaden onder.

2. kokosroom of een ander plantaardig alternatief voor room of yoghurt

Als je graag een smeuïg ijsje lust, kan je kiezen voor frisco’s op basis van kokosroom. Klop de room lobbig en meng er dan wat fruit onder. Een lekkere combinatie is kokosroom met mango, limoen en munt.

3. vruchtenpuree of vruchtensap

kies je favoriete vruchten en pureer ze in de blender of maak er sap van. Ik vind het leuk om hier altijd iets van groenten of kruiden  in te verwerken zoals spinazie of wortel. De combinatie wortel aardbei munt en ananas spinazie limoen zijn hier in huis zeer geliefd.

4. siroop

Als je een zoet ijsje wil maken, is het leuk om met siroop te werken. Maak bijvoorbeeld eens een siroop van gember en citroen en maak er een appelijsje mee. Heerlijk verfrissend. Of een rabarbersiroop die je combineert met frambozenpuree.

 

Zoals je ziet zijn er enorm veel mogelijkheden voor de samenstelling van je frisco’s maar je kan hier nog veel verder in gaan:

  • Maak eens ijsjes met verschillende laagjes.
  • Versier je frisco’s met extra noten, chocolade.
  • Doe stukjes fruit in je vormpjes. 
  • Voor een volwassen ijsje kan je eventueel eens een scheut rum of vodka toevoegen

 

 

 

Eén gouden raad: wees creatief en probeer verschillende combinaties!

Have a happy summer!

 

Tip: eet je ijsjes snel op want hou langer ze in de diepvriezer staan hoe minder smaak ze hebben. We eten onze ijsjes het liefst binnen de week op.

 

Nog wat inspiratie... 

 

Cashew Chocolade Frisco

Ingrediënten: 250 g cashewnoten, 120 ml gefilterd water, 1 à 2 el esdoornsiroop, 6 frambozen, 1 tl vanillepoeder, gehakte pistachenoten, 50 g pure chocolade (80% cacao) gesmolten + 2 tl kokend water, 6 ijsvormpjes

Bereiding 

  • Week de cashewnoten minstens 1 uur, idealiter een nachtje in water.
  • Spoel ze goed af en doe ze dan in de blender (zonder water).
  • Mix en voeg beetje bij beetje het water toe. Breng op smaak met de esdoornsiroop en het vanillepoeder.
  • Gooi in elk frisco vormpje een framboos en giet er dan het cashew mengsel over. Steek er leuke houten stokjes in en laat minstens 2 u opstijven in de diepvriezer.
  • Smelt dan de chocolade au bain-marie en roer er de 2 tl kokend water door.
  • Haal de ijsjes uit hun vorm en leg ze naast elkaar op een rooster waarop je bakpapier gelegd hebt.
  • Nu kan je je ijsjes naar hartenlust besprenkelen met de chocolade. Spreek de Jackson Pollock in jezelf aan en maak er iets moois van. Werk af met pistachenoten en zet het rooster in de diepvriezer. Na een uurtje kan je de ijsje opeten of apart verpakken in bakpapier of een plastic zakje tot je ze opeet.
  • Smakelijk!

 

 

 

Easy Peasy Aardbei perzik ijsjes

Ingrediënten: 6 el (plantaardige) vanille yoghurt, 250 g aardbeien, 1 rijpe perzik, 2 el water

Bereiding

  • Giet 1 el  yoghurt  in elk vormpje.
  • Maak een puree van het fruit en water en giet dit in de vormpjes.
  • Vries in (na ongeveer 2 à 3 u zijn de ijsjes hard genoeg).  

 

Meer ijsjestips? <