Hoe eet je gezond als voedselprijzen de pan uit swingen?

zondag, 4 december, 2011 - 10:16

De prijzen van producten zoals groenten en brood swingen de pan uit. Een situatie om naar goedkopere en minder gezonde producten te grijpen. Maar een economisch ongunstige klimaat is nog geen reden om minder aandacht te hebben voor evenwichtige voeding. Gezond eten hoeft immers niet veel te kosten. Volgens Nutrition Information Center (NICE) zijn er heel wat mogelijkheden om gezond te eten voor weinig geld.
Om te beginnen is bereid eten duurder van vers. Ga daarom terug naar de basis. Zelf aardappelen schillen en bereiden is goedkoper dan bijvoorbeeld pureepoeders of klaargemaakte patatjes. Bovendien sluit de samenstelling van bereide producten niet altijd aan bij de richtlijnen voor een gezonde voeding. Kiezen voor de gezonde basis is dus niet alleen goed voor de portemonnee maar ook voor de gezondheid.
Drink water uit de kraan in plaats van dure flessenmerken en koop producten in bulk, voorverpakt is vaak pakken duurder. Vergelijk altijd de prijs per kilogram of per liter. In het groot kopen kan interessant zijn, op voorwaarde dat je alles optimaal kan bewaren en je niet het risico loopt dat je dingen moet weggooien.
Vergelijk steeds de prijs van merkproducten met deze van de huismerken. Merkproducten zijn gemiddeld 2,5 keer duurder maar zijn daarom niet noodzakelijk gezonder. Merkproducten zijn vaak terug te vinden op ooghoogte. Neem dus de moeiten om eens door je knieën te gaan en kijk ook eens op de onderste rekken.