Hoe ga je te werk met verse kruiden?

Mandje met kruiden
dinsdag, 26 maart, 2013 - 20:30

Kruiden bewaren:

Verse kruiden kan je gedurende een week in aluminiumfolie of in een vochtig velletje keukenpapier bewaren in de koelkast. Wanneer je ze langer dan een week wil bewaren kan je ze fijnhakken, in een bakje om ijsblokjes te maken plaatsen en overgieten met water. Vries ze vervolgens in en wanneer je ze nodig hebt kan je ze uit de diepvries halen, laten ontdooien en meteen in je gerechten gebruiken. Een andere methode om kruiden te bewaren is door ze te verwerken in kruidenboter. Meng de kruiden met zachte boter en laat deze opnieuw hard worden in de koelkast of vriezer. Je kan deze kruidenboter perfect gebruiken als smaakmaker bij gegrild vlees.

De meeste kruiden kan je ook gewoon in een diepvrieszakje bewaren in de diepvries, op deze manier kunnen ze gedurende 6 maanden bewaard worden.

Kruiden drogen:

Een andere manier om kruiden te bewaren is door ze te drogen. Je kan kruiden drogen op de natuurlijke manier door de takjes in bosjes ondersteboven op een donkere, luchtige, droge plek te hangen. Laat ze 2 weken hangen todat je de blaadjes gemakkelijk van de steeltjes kan ritsen. Zorg er wel voor dat de kruiden niet in de zon hangen want dan zullen ze verkleuren. Maar het kan ook sneller! Leg de kruiden op een bakpapier en plaats deze gedurende enkele minuten in de oven op een hoge stand. Laat de deur van de oven op een kiertje open staan en draai de kruiden regelmatig eens om! Verlies de kruiden ook zeker niet uit het oog want het kan zeer snel gaan! Kruiden met een sterk aroma zoals laurier en rozemarijn zijn meer geschikt om te drogen dan zachte groene kruiden zoals peterselie en bieslook.

Kruiden gebruiken in de keuken:

Het is aangewezen om kruiden te wassen alvorens ze te gebruiken in de keuken, dep ze vervolgens voorzichtig droog met een handdoek of keukenpapier. Sommigen kruiden kun je vervolgens het beste snijden (munt, salie, koriander), bij andere werkt kneuzen (tijm), snipperen (bieslook en dille) of scheuren (basilicum) beter. Om op een gemakkelijke manier kruiden fijn te hakken kan je gebruikmaken van een mezzaluna (een gebogen mes met twee handvaten) of een kruidenschaar met meerdere snijbladen. Kruiden met een sterke smaak zoals koriander, rozemarijn en tijm kun je gemakkelijk meebakken, koken of braden. De meeste anderen komen het best tot hun recht door ze kort voor het serveren toe te voegen aan het gerecht.