Hoeveel kost een etentje in de 10 beste restaurants ter wereld?

donderdag, 28 mei, 2015 - 09:31

De lijst wordt samengesteld door een evenwichtige lijst van food writers, reizende foodies, chefs en restaurateurs. Doordat één derde van de stemmen door de chefs zelf gegeven wordt, krijg je een heel andere lijst dan bijvoorbeeld bij Michelin. Ook in ons land zijn er veel gastronomen die regelmatig een bezoek brengen aan de toprestaurants van de wereld. Zo zijn Noma in Kopenhagen en El Cellar de Can Roca bijvoorbeeld enorme trekpleisters voor een culinair getinte weekendbreak. Maar hoe duur zijn deze restaurants nu eigenlijk en zitten er koopjes bij de absolute toppers? We vergeleken voor u de nieuwe top tien met onze Belgische gastronomie.

10. Gaggan – Bangkok – Thailand

Dit restaurant in Bangkok klimt dit jaar naar de 10e plaats en is meteen een absolute must om in te plannen. Chef Anand Gaggan heeft roots in India en de streetfood van Kolkata vormen samen met zijn ervaringen bij El Bulli, de inspiratie voor zijn keuken. Het degustatiemenu ‘Best of Gaggan’ blijkt met €110 meteen de beste koop uit de lijst te zijn!

9. D.O.M. – Sao Paulo – Brazilië

Alex Atala is een icoon voor de Braziliaanse gastronomie. Zijn doel is om de Braziliaanse ingrediënten op een verfijnde manier te tonen. Zo worden inheemse producten uit heel het land gebruikt met veel respect voor de lokale producenten. Het is dan ook één van de duurste restaurants van het land vermits transportkosten van ingrediënten uit de meest onontgonnen regio’s verrekend worden. Je kan er genieten van een 8-gangen tasting menu voor ongeveer €230.

8. Narisawa – Tokijo – Japan

Chef Yoshihiro Narisawa is de absolute top in Japan met een kosmopolitische versie van de Aziatische keuken. Eén van zijn signatuurgerechten is het fermenteren en bakken van het brood aan tafel. Ook hier is het aan te raden om je te laten verwennen met het chef’s menu in 10-gangen, €146.

7. Dinner By Heston – Londen – Groot Brittanië

Heston Blumenthal was met zijn restaurant The Fat Duck jaren de nummer 1. Vandaag scoort hij met zijn ‘Dinner by Heston’, dat in het prestigieuze Mandarin Oriental hotel gelegen is, een zevende plaats. Uitzonderlijk hier geen tasting menu zoals bij alle anderen maar een à la carte kaart die geïnspireerd is op de oude traditionele gerechten. We bestellen drie topgerechten voor ongeveer €112,5 per persoon.

6. Mugaritz – San Sebastian – Spanje

De regio San Sebastian is al jaren de place to be voor foodies. Niet alleen vinden we er vele toprestaurants maar ook heel de buurt staat bekend voor betaalbare en kwalitatieve gastronomie. Chef Andoni Luis Aduriz serveert in zijn restaurant Mugaritz een uitgebreide experience. Er is geen kaart, maar gasten worden verwend met een 24-tal kleine gerechten voor €185.

5. Eleven Madison Park – New York – Amerika

Restaurant Eleven Madison Park bekleedt de absolute top van Noord-Amerika. In dit stijlvolle restaurant wordt de perfecte balans gebracht tussen sublieme gerechten en een uiterst professionele service. Dit alles wordt gekruid met een mooie dosis creativiteit. De rekening is naar New York normen uiteraard niet mals met een uitgebreid menu voor ongeveer €205 per persoon zonder drank.

4. Central – Lima – Peru

De opmars van de Peruviaanse keuken en de inzet van de toeristische diensten werpt overduidelijk zijn vruchten af. Peru is het nieuwe mekka van de gastronomie en we vinden restaurant Central daar op het hoogste schavot. De nummer 4 van de wereld heeft de Peruviaanse keuken een heel nieuwe beleving gegeven. Hij neemt je mee op een tocht door het landschap van Peru met lokale ingrediënten en zowel de woestijn, de zee en de jungle komen hierbij aan bod. In vergelijking best betaalbaar met zijn €115 voor deze culinaire tocht.

 

 

3. Noma – Kopenhagen – Denemarken

In verhouding met de grote Parijse Bourgeoisie-huizen is Noma best betaalbaar. We genieten hier van een belevingskeuken met 15 creatieve en vaak extravagante gerechten voor €228 zonder dranken. Noma is dan ook de trendsetter geweest voor het lokaal oogsten in de vrije natuur. 

 

2. Osteria Francescana – Modena – Italië

Chef Massimo Bottura speelt al jaren mee aan de top en stijgt dit jaar weer naar plaats nr2. In zijn restaurant in Modena kan je kiezen tussen een menu met 8 tradities of het tasting menu ‘sensations’. Het menu sensations, €195, neemt je mee op een experimentele ontdekkingstocht door Italië.

 

 

1. El Cellar de Can Roca – Girona – Spanje

Voor Belgische foodies een absolute to-do, want Girona is vrij gemakkelijk te bereiken met het vliegtuig. De Roca broers komen terug op de eerste plaats en dat hebben ze zeker te danken aan hun voortdurende evolutie en experimentele keuken met veel intensiteit. Voor het 20-gangen degustatie menu betaal je maar liefst €195, maar daarmee is de nummer 1 zeker niet de allerduurste!

 

 

De Belgen: Hertog Jan & Hof Van Cleve

Ook in ons land zijn de grote degustatiemenu’s helemaal in. Pakweg 20 jaar geleden kon je op restaurant enkel à la carte bestellen, maar de hedendaagse restaurants leggen vaak een grote focus op het menu. Daar waar in de top 10 van de wereld er vaak geen à la carte aangeboden wordt, zien we dat onze Belgische chefs Gert De Mangeleer en Peter Goossens wel deze flexibiliteit bieden en de lat in organisatie hoog leggen. Beide restaurants vielen net buiten de top 50 maar behoren nog altijd tot de absolute wereldtop.

Bij Hertog Jan in Zedelgem, dit jaar gestegen naar plaats 53, kan je enkele maanden na opening op de nieuwe locatie, genieten van een 3,5 uur durend spektakel voor €255 exclusief dranken. Het Hof Van Cleve van Peter Goossens vinden we dit jaar terug op nummer 54 van de wereld en ook hier is er naast een degelijke à la carte kaart een degustatiemenu mogelijk. Het 7 gangen menu combineert innovatie en traditie voor €205 per persoon.

We mogen besluiten dat onze menu prijzen in lijn liggen met de absolute wereldtop en dat we best nog wat extra marketing mogen voeren om foodies van over heel de wereld naar België te halen. Het is geen al te grote verrassing dat we zeer attractieve prijzen zien in de restaurants in Thailand en Peru. Culinair backpacken loont dus zeker de moeite!

 

Veel plezier & smakelijk

 

Be-Gusto.