Hoeveel water mag er in vlees?

donderdag, 6 oktober, 2011 - 10:38

Aan de nieuwe Europese wet voor informatie op voedselverpakkingen werd onlangs een amendement toegevoegd waardoor de productnaam bij vlees en vis melding moet maken van toegevoegd water als het om meer dan 5 procent van het eigen gewicht gaat. CLITRAVI, de Europese federatie van de vleesverwerkende industrie, liet in een brief weten dit niet te accepteren. Dat meldt VILT, het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw. CLITRAVI zegt dat het amendement op het allerlaatst werd toegevoegd, zodat de vleesverwerkende industrie niet meer kon reageren. De organisatie verwerpt het amendement omdat aan nagenoeg alle voedingsmiddelen water wordt toegevoegd en het onduidelijk is waarom de wetgever focust op vlees en vis. "Als meer dan vijf procent water wordt toegevoegd, wordt dit overigens sowieso vermeld in de ingrediëntenlijst van een vleesproduct.

Ook buiten Europa hanteert men die werkwijze en vermeldt geen enkele producent in de productnaam zelf dat er water is toegevoegd", klinkt het. De vleesverwerkende industrie vraagt om het amendement te schrappen uit de EU-wetgeving omdat het zonder reden schade toebrengt aan het imago van de vleesverwerkende industrie in vergelijking met andere deelsectoren van de voedingsindustrie.