Hoeveslagerij Bonne

koeien in de stal
dinsdag, 19 maart, 2013 - 20:30

Eigenaars Marc en Annick, allebei afkomstig uit een boerenfamilie, zijn al 25 jaar de drijvende kracht achter deze unieke combinatie van boerderij en slagerij en steken er dan ook al hun passie en energie in. Op de boerderij worden varkens, runderen, konijnen, kippen en herten gekweekt waarvan ze dan op ambachtelijke wijze hun eigen charcuterie maken. Verser kan dus niet! Bonne is één van de 20 à 30 kwekers van het West-Vlaamse Rood Rund die er nog aanwezig zijn in België. Daarnaast zijn ze ook kweker van het Belgisch wit-blauw rund.

Wat maakt het West-Vlaamse Rood en Belgisch wit-blauw rund zo uniek ?

Runderen van het Rood Ras worden enkel in West-Vlaanderen gekweekt en hebben de erkenning een traditioneel Vlaams streekproduct te zijn. Runderen van het Rood Ras worden gekenmerkt door hun bruinrode vacht en grote groeikracht. De runderen bevatten een groter percentage aan vet maar dit draagt bij tot een betere en fijnere smaak van het vlees.Het Belgisch wit-blauw rund komt vooral voor in midden- en Hoog België maar is ook internationaal bekend. De runderen worden vooral gekweekt voor hun  mager, mals en sappige vlees en zijn bekend om hun imposante spiermassa.

De runderen verblijven gedurende 6 à 8 maanden op de boerderij en worden met de grootste zorg behandeld. Marc en Annick besteden veel aandacht aan de voeding van de dieren en hebben eigen zaailanden waar granen, maïs en andere gewassen worden geoogst. Deze hoogwaardige voeding draagt eveneens bij tot de goede smaak van het vlees.

Rundsvlees kan je gebruiken in verschillende bereidingen, je kan het zowel rauw serveren, in een carpaccio of tartaar, als gebakken met een lekker sausje.

Wanneer je in de buurt bent en zin hebt in een lekker stukje vlees, spring dan zeker eens binnen in de slagerij! Marc en Annick zullen je met open armen ontvangen en je vindt er een grote keuze aan vleessoorten en charcuterie. De specialiteiten van het huis zijn: côte à los, biefstuk oudslacht, hertekalf, eigen gekookte ham, BBQ-buffetten en natuurlijk de Uilenspiegelpaté Damme. Dit is een typisch Dams streekproduct, gemaakt van Uilenspiegelbier. De slagerij is enkel geopend op vrijdag en zaterdag omdat het kweken van slachtdieren een uiterst arbeidsintensieve bezigheid is.

Leuk weetje: In restaurant Hertog Jan van Gert Demangeleer wordt er gewerkt met de producten van kwekerij-slagerij Damme.

Je vindt Veekwekerij-beenhouwerij Bonne in de Moerkerkesteenweg 3A, 8340 te Damme.De slagerij is geopend op vrijdag en zaterdag van 8 tot 18u.Voor meer informatie en vragen kan je hen ook contacteren via :Tel.: 050 37 39 12E-mail: info@slagerijbonne.beWebsite: www.slagerijbonne.be