Hou jij dit eindejaar een potluck dinner?
Is dat geen plan voor je etentje op oudejaarsavond? Bij een potluck dinner neemt iedereen een schotel mee, dat kan variëren van een aardappelsalade tot een tapenade of linzenpaté. Op die manier ontstaat een uitgebreid buffet, zonder dat je er uren voor in de keuken moet staan. Een picknick binnen, zeg maar. In de Verenigde Staten doen ze het al jaren. Slim bekeken, want dat potjesgeluk heeft niks dan voordelen: je leert nieuwe smaken kennen, het delen maakt je gelukkig en de stress à la 'vindt iedereen het wel lekker' komt niet alleen op de schouders van de gastvrouw of –heer terecht. Bovendien deel je de kosten. Wat met dure ingrediënten en goedkopere? Dat hoort bij het concept. Dat risico loop je nu eenmaal. Om een potluck dinner vlot te laten verlopen is het handig om mekaar op voorhand te laten weten wat je klaarmaakt. Anders loop je het risico dat er te veel dezelfde gerechtjes op tafel belanden. Spreek voor het evenwicht van de schotels af wie er een voorgerecht maakt en wie instaat voor het hoofdgerecht of dessert. Zes soorten tiramisu is zelfs aan een feesttafel net iets te veel van goede, toch?