In de kijker: ontdek de lekkerste plekjes in Gent

donderdag, 8 mei, 2014 - 13:24

Maël en Stefanie hun Pop-Uprestaurant WOLF ligt aan het Zuid, op het Woodrow Wilsonplein.

Wandel links de berg op en neem een kijkje in één van de oudste zalen van Gent: De Vooruit. Drink een biobiertje op hun prachtig terras of een koffie in het vroeg 20’ste-eeuwse interieur. Heb je liever een zelfgemaakt chocolaatje, dan is chocolaterie Yuzu de place-to-be. Zijn pralines zijn niet zomaar pralines. Chocolatier Nicolas Vanaise experimenteert met Gandaham, tabak en allerlei specerijen. Verder is hij ook een grote fan van Japan.  Dit vertaalt zich in een groot assortiment thee en sakè. Aan de overkant van de straat bevindt zich Espresso Bar Or. Ze branden niet alleen koffie, ze serveren het ook op heerlijke wijze. Hun reputatie drijft hen ondertussen naar het Midden-Oosten. In Dubai gaan ze in een Belgisch paviljoen de koffie verzorgen.


Verkies je een biertje om de dorst te lessen, dan hoef je niet ver te lopen. Op een boogscheut van Or ligt de enige stadsbrouwerij van Gent: Gruut. Met zicht op het water kun je op zaterdag brouwers live aan het werk zien en gans de week kun je één van de vijf soorten proeven. Een aanrader.

In het historisch hartje van Gent vind je verder tal van culinaire hotspots. In de schaduw van de moderne stadshal kun je de lekkerste wafels eten. “Max Wafels” bestaat al zes generaties. Decennialang reisde de familie van kermis naar kermis met hun wafelkraam. Sinds het einde van vorige eeuw kun je de wafels nu gewoon elke dag eten in de tearoom. Om de hoek in de Donkersteeg huizen er een aantal goede bakkerijen, maar ook een topslager Zwaenepoel en een koffiehuisje Mokabon. Zwaenepoel staat vooral bekend om zijn lamsvlees. Een referentie op het vlak van dit delicaat vlees.


De Groentemarkt is nog zo’n smakelijke locatie vol verhalen. Bakkerij Himschoot is één van de oudste bakkers van Gent. Bereid je voor op aanschuiven, want de winkel is erg klein. Ook hun buren zijn wereldberoemd in Gent: Tierenteyn – Verlent. Opgepast: niet verwarren met de industriële Ferdinand Tierenteyn uit de winkel. De Gentse variant maakt zijn mosterd al decennialang – meer dan 150 jaar – in de kelder onder de prachtige winkel. Heb je liever pickles, dan ben je hier ook op het juiste adres. Hun huisgemaakte versie is een echte aanrader. Aan de overkant van de Groentemarkt bevindt zich het Groot Vleeshuis. Tal van Oost-Vlaamse specialiteiten kunnen er geproefd worden. Elke vrijdagmorgen is er trouwens een biomarkt op het plein.


Steek het brugje over en wandel verder langs het water. Julie’s House is een stop waard. Julie maakt er sinds een paar jaar heerlijke taarten en lekkere koffies. Hun koffiebonen halen ze van bij hun Gentse vrienden Espresso Or. Een generatiegenoot van Himschoot en Tierenteyn is de wat verder gelegen Confiserie Temmerman. Het is al voor meer dan drie generaties de hemel voor kleine en grote snoepers. In het prehistorisch interieur vind je er alle soorten drop, neuzekes en ander snoepgoed.  Twee iets hippere zaken bevinden zich wat verder in de straat: de hippe cocktailbar Jigger’s, The Noble Drugstore en de Charlie’s tapasbar met Gentse specialiteiten.


We kunnen adresjes blijven opsommen, maar we houden het bij eentje. In de Vlaanderenstraat, op een boogscheut van restaurant WOLF zit patissier Joost Arijs. Joost werkte jarenlang als patissier in het Hof van Cleve. Sinds een jaar of drie heeft hij zijn eigen zaak. Samen met vrouw Elke presenteren ze elke morgen een toonbank vol lekkere fijne taartjes. Ben je op zoek naar verfijnde taartjes, lekkere praline, smakelijke koekjes of heerlijke macarons, dan zit je bij het juiste adres. Oh, en ze hebben nog zelfgemaakt ijs ook.

 


Zoals je kan lezen, heeft de Arteveldestad echt veel lekkers te bieden. Wil je ze op eigen tempo ontdekken? Download dan onze wandeling.

DOWNLOAD of PRINT de wandeling: link.

 

Meer over Mijn Pop-Uprestaurant!