Inspector Gadget - Gadgets voor eieren

maandag, 7 oktober, 2013 - 19:31
keuken gadgets

Zij die het moeten stellen met twee linkerhanden kunnen altijd nog hun toevlucht nemen tot de ‘egg topper’, een hebbeding dat je in de gespecialiseerde keukenzaak makkelijk terug kan vinden. Dankzij de verschillende messcherpe tandjes van dit gadget kan je je delicate eitje perfect onthoofden. Mooi meegenomen is dat dit extra mogelijkheden biedt bij het presenteren van eiergerechten. Zo kun je bijvoorbeeld een roereitje met garnituur perfect terug in de eierschaal presenteren. Wel de schaal eerst netjes afwassen natuurlijk!

Eigeel van eiwit scheiden - met de nodige voorzichtigheid het eitje breken en vervolgens het eigeel van schaaltje naar schaaltje gieten terwijl je het weglopend eiwit opvangt - je kunt dat of je kunt het niet. En omdat er in een keuken al eens wat eitjes gesplitst moeten worden ontwikkelt elke chef zo zijn eigen techniek. Zonder enige twijfel is de meest aangename om naar te kijken die wel van de ravissante Nigella Lawson. Gewoon het eitje breken boven je vrije hand, de dooier gracieus met je vingers opvangen en het eiwit sensueel tussen je vingers laten glijden. Een close-up van haar glimlach en de kijker is alweer tevreden. Eenmaal je dat thuis probeert kan er na al dat kliederen hoop en al een geforceerde lach af. Bij mij althans! Gelukkig zijn er ook daar gadgets voor.

Een veelbekeken filmpje op Youtube met daarin een man die zonder enige moeite met behulp van een plastic fles enkele eierdooiers van eiwit scheidde, meer was er niet nodig voor enkele creatievelingen om op de proppen te komen met een leuk en innovatief nieuw keukengadget. Sinds deze maand is de ‘Yolkr’ verkrijgbaar – voorlopig enkel op het internet – en het zal niet verbazen dat ‘Inspector Gadget’ himself er als de kippen bij was om dit speeltje in huis te halen. Een in het oog springende, humoristische verpakking met een knipoog – it sucks, hun woorden niet de mijne - hippe en trendy kleurtjes… Genoeg redenen alvast om op slag verliefd te worden om de Yolkr. Maar doet het gadget ook wat het belooft?


Wij namen de proef op de som en wat blijkt? Die Yolkr, die werkt zonder enige problemen. Het toestelletje boven een eidooier houden, zachtjes het gekleurde bolletje induwen en hup, de dooier wordt opgezogen en vastgehouden. Door opnieuw op het bolletje te drukken geeft de Yolkr het eigeel terug vrij. Makkelijk zat en hij mag ook nog eens in de vaatwasmachine. Ik durf er nu reeds donder op te zeggen dat dit dingetje potten gaat breken bij mensen die vaak eieren dienen te scheiden. Voor de liefhebbers probeerde ik de Yolkr ook uit met een kwarteleitje maar dat was een maat voor niets. Het zuigmondje van de Yolkr bleek te groot voor de kleine dooier van het kwarteleitje. Een uitbreiding van het gamma misschien? Te verkrijgen via het internet voor zo’n 18 GBP ofte €21,5. Verzendingskosten niet inbegrepen.