Inspector Gadget - Lookpersen

vrijdag, 27 september, 2013 - 10:02
keuken gadgets

Alvorens de look door de pers te halen moet je het teentje wel eerst van zijn jasje ontdoen. Ook hier kan het lemmet van je mes soelaas bieden, al blijft het toch een prutswerkje waarbij je vingers binnen de kortste keren naar look gaan ruiken. En zo heerlijk zijn smaak, zo kwalijk de geurtjes die het achterlaat. Het pellen van look, gelukkig bestaat ook daar een gadget voor. Maakt mij sinds enkele jaren het leven een stuk aangenamer als het op pellen van look aankomt, dit handige kunststoffen kokertje. Je teentje look in het kokertje doen, dit kort maar krachtig met de vlakke hand over het werkblad uitrollen en de schil komt wonderwel los van de look. Makkelijk zat.

Het eigenlijke persen dan, ook dat is een fluitje van een cent ongeacht het type pers dat je in huis hebt. In mijn keukenlade ligt bijvoorbeeld een trendy  Garlic Rocker van het merk JosephJoseph mooi te wezen. De nieuwe generatie pers zeg maar, want deze maakt geen gebruik meer van het gekende hefboomprincipe. In plaats daarvan ‘schommel’ je met behulp van een beetje lichte mankracht over de look en pers je hem zo. Tot zover geen hemelsbreed verschil met traditionele persen, ze doen beiden waarvoor ze gemaakt zijn en dat is knoflook persen.

Het grote verschil zit hem in het onderhoud van de pers, iets wat zelden een lachertje is. Vliesjes die blijven steken, gaatjes die gevuld blijven en op het einde van de rit ruiken je handen nog steeds naar look. De gaatjes van de Garlick Rocker zijn net een ietsje groter waardoor je restjes makkelijk onder de kraan kunt wegspoelen spoelen. En in het ergste geval komt er kort een afwasborsteltje aan te pas. Mooi meegenomen is ook dat mijn ‘rocker’ volledig is gemaakt van roestvrij staal, waarvan geweten is dat het onaangename geurtjes neutraliseert. Duidelijk een gadget waarover nagedacht is met andere woorden!