Inspector Gadget - Veelsnijders

woensdag, 23 oktober, 2013 - 18:06
keuken gadgets

Altijd populair zijn de keukenspulletjes die ons helpen bij het snijden. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan die handige toestelletjes voor het snijden van hardgekookte eieren en tomaten. In navolging van deze klassiekers – want welk huishouden heeft die nu niet in huis – is er voor zowat elk product ondertussen wel een gadget op de markt te verkrijgen dat je helpt bij het snijden.

Het klokhuis van een appel verwijderen, daarvoor hebben we een appelboor. Onmisbaar als je bijvoorbeeld appelbeignets wil maken. Maar in de winkel kan je naast een appelboor bijvoorbeeld ook een gadget terugvinden dat niet alleen het klokhuis van je appel verwijdert, maar deze in één keer ook nog eens in 8 partjes snijdt. Of dit gadget iets voor ‘luie mensen’ is wil ik nog in het midden laten, als er daardoor meer appels gegeten worden kan je er toch niets tegen hebben.

Een banaan, dat moet zowat de makkelijkst verwerkbare vrucht zijn die er is. Snel even de schil verwijderen en vervolgens vliegensvlug met een mes in plakjes snijden. Twee bollen vanille-ijs, wat chocoladesaus… laat die ‘Banana Split’ maar komen. Ik moet zeggen dat ik bijna van mijn stoel viel toen mocht blijken dat er ook voor het versnijden van een banaan een gadget is. Met dit banaanvormig gele geval versnijd je je gepelde banaan in één keer in gelijke partjes. Niet direct iets dat ik in huis zou halen voor de occasionele banaan, maar wel verdraaid handig als je er per dag een paar kilo bananen doorjaagt. Iets voor apen met andere woorden.

Des te exotischer de vrucht, des te meer welkom het gadget is. Zo is een verse ananas versnijden niet direct de moeilijkste klus op de wereld, maar waarom moeilijk doen als makkelijk ook kan. Simpelweg de kroon van je ananas snijden en vervolgens de ananasboor in het vruchtvlees draaien. Niet alleen schil je zo de vrucht, ook de harde kern wordt automatisch verwijderd. De gelijk gesneden ‘ananasslinger’ laat zich zo netjes opeten, al is er voor de liefhebbers nog een extra hulpstuk dat deze rondjes in gelijke blokjes versnijdt.

Misschien afsluiten met de avocadosnijder? Toegegeven, de allereerste keer dat ik een avocado met een mes te lijf ging was ook geen mooi zicht. Tenzij je dus een avocadosnijder in huis hebt, dan is het helemaal een fluitje van een cent. Maar ook dan moet je wel bij de basis beginnen, met name die flink uit de kluiten gewassen pit verwijderen. Snijd daarvoor de avocado op zijn langst door met de scherpe punt van je avocadosnijder en vervolgens verwijder je de pit met het holle middenstuk zodat je twee identieke helften over houdt. Het enige wat je nu nog rest te doen, dat is met de avocadosnijder door het vruchtvlees gaan om mooie partjes te bekomen.